İstanbul'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen 'Feminist Gece Yürüyüşü'ne polis izin vermedi ve Taksim Meydanı'na yürümek isteyen kadınlara emniyet güçlerinin müdahalesinde 34 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Kadın hakları savunucuları Karaköy'de toplanarak bir basın açıklaması yaptı ve "Yasaklama sözlerine omuz silkerek hep daha kalabalık buluştuk, buluşuyoruz" dendi.

8 Mart sabahından itibaren Taksim ve çevresinde güvenlik önlemleri artırılmıştı.

İstanbul Valiliği, Taksim'e çıkışları öğle saatlerinde metro çıkışları dahil olmak üzere kapatmıştı.

İstiklal Caddesi'ne çıkan tüm sokak ve caddelere de çelik bariyerler çekildi.

Engellemelere karşın, kadın örgütlerinin ise çağrısı ile 'Feminist Gece Yürüyüşü' için İstiklal Caddesi'nin arka sokaklarında toplanıldı.

Sıraselviler Caddesi'nde toplanan gruplar İstiklal Caddesi'ne çıkabilmek için ara sokakları denedi.

Ancak kadın örgütleri burada polis müdahalesiyle karşılaştı.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Twitter hesabı üzerinden bir mesaj paylaştı ve alınan önlemleri eleştirdi:

"Bizden yani kadınlardan çok korktuğunuzu biliyorduk ama bu kadar da belli etmeyeydiniz iyiydi. Alanları, meydanları kapatarak kadın mücadelesinin önüne geçemeyeceğinizi yine kadınlar gösterecek size.."

Polisin biber gazı da kullandığı müdahalelerde 34 kadın gözaltına alındı.

Karaköy'de toplanan kadın örgütleri burada bir basın bildirisi okudu ve "Yasaklama sözlerine omuz silkerek hep daha kalabalık buluştuk, buluşuyoruz" dendi.

İstanbul Valiliği ne demişti?

Bütün kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü en içten duygularımızla kutluyoruz.

Bu anlamlı ve güzel gün nedeniyle İstanbul'daki sivil toplum kuruluşlarınca 7-8 Mart 2020 tarihlerinde yapılacağı bildirilen bütün faaliyetlere Valiliğimiz ve kaymakamlıklarımız tarafından gerekli izinler verilmiştir.

Ancak bazı sivil toplum kuruluşları ve şahıslar tarafından sosyal medya yoluyla Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesinde, bugün saat 19.00'da etkinlik duyurusu yapılmaktadır.

Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nin 2911 Sayılı Kanun çerçevesinde ilan edilen alanlar içerisinde olmaması nedeniyle akşam saatlerinde bu yerlere çıkan bütün yollar kapalı olacaktır.

Kadıköy'de kalabalık bir kutlama yapıldı

Çeşitli partilerden ve sivil toplum kuruluşlarından yaklaşık 2 bin kadın Kadıköy'de bulunan Beşiktaş şehir hatları iskelesi önünde toplandı.

Kadın cinayetlerine karşı sloganlar atan grup, halay da çekti.