İngiltere'deki İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn'in anti-Semitizm suçlamaları sebebiyle askıya alınan üyeliği 19 gün sonra iade edildi.

Ulusal İcra Komitesi'nden beş üye, Corbyn'e yönelik anti-Semitizm suçlamalarını görüşmek için toplandı. Toplantının sonucunda kurul, askıya alınan Corbyn'in üyeliğini iade etti.

1983'ten beri milletvekili olan Corbyn'in, kurulun bugünkü toplantısının ardından başka yaptırımlarla karşılaşıp karşılaşmayacağı ise henüz belli değil.

Corbyn, bugün Facebook sayfasında yaptığı yazılı açıklamada, meselenin bir an önce açıklığa kavuşması dileğinde bulunarak, "Söylediğim hiçbir şeyde niyetim böyle değildi. Bu sorunun Yahudi cemaatine verdiği acıdan pişmanlık duyuyorum ve o acıyı şiddetlendirecek veya uzatacak hiçbir şey yapmak istemiyorum. Açık olmak gerekirse, antisemitizmle ilgili endişeler ne abartılıyor ne de büyütülüyor. Vurgulamak istediğim nokta, İşçi Partisi üyelerinin büyük çoğunluğunun antisemitizme derinden karşı çıkan ırkçılık karşıtı olduğu ve bağlı kalmasıydı" dedi.

Kurulun alacağı karara saygı duyacağını belirten Corbyn açıklamasında, "Ömür boyu sürecek inançlarıma uygun olarak partinin ilerlemesine yardımcı olmak için elimden geleni yapacağım" ifadelerini kullandı.

Rapor sonrasındaki ifadeleri yüzünden üyeliği askıya alınmıştı

Geçen ay İngiltere'deki Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu, Corbyn döneminde parti yönetiminin Yahudi karşıtlığıyla mücadele etmekte yetersiz kaldığını açıklayan bir rapor hazırlamıştı.

Corbyn bu rapora "Partideki anti-Semitizmin boyutu, karşıtlarım tarafından büyütüldü" dedikten sonra üyeliği askıya alınmıştı.

Askıya alınma gerekçesi olarak rapor değil, rapora verdiği tepki gösterilmişti.

Partinin yeni lideri Sir Keir Starmer, durumun abartıldığını düşünen kişilerin İşçi Partisi'nde yeri olmadığını söylemişti.

Corbyn'in üyeliğinin askıya alınmasına karar veren Ulusal İcra Komitesi'nde yer alan dört kişiden oluşan bir panel bugün Corbyn'in üyeliğinin devamı veya Corbyn'e yönelik daha ağır yaptırımlar uygulama konusunda bir karar vermek için toplanıyor.

Partinin 54 yıldır üyesi olan Corbyn bugünkü toplantı öncesinde Facebook'tan yayınladığı bir paylaşımda İşçi Partisi içindeki anti-Semitizm endişelerinin "abartılmadığını" söyledi.

Ülkedeki en büyük Yahudi örgütü İngiliz Yahudileri Temsilciler Kurulu ise Yahudi toplumunun "Bu acınası, özür içermeyen açıklamayı kabul etmediğini" söyledi.

Corbyn döneminde partide yapılan değişiklikler sonucunda Ulusal İcra Komitesi'nde bir avukatın danışmanlığında beş parti üyesinden oluşan bir panel her ay toplanarak anti-Semitizm suçlamalarını inceliyordu.

İşçi Partisi Ulusal İcra Komitesi'nden beş üyenin Jeremy Corbyn'in siyasi kaderine karar vermesi kolay bir görev almayacak.

Partinin sol kanadında Corbyn'e daha yakın siyasetçilerden bir kısmı, Corbyn'in özür dilemesini tavsiye etti. Askıya alınmış üyeliğinin devamı için gördükleri en kolay yol buydu.

Corbyn ise özür yerine bir "açıklama" yayımladı ve anti-Semitizm suçlamalarının ciddiyetini küçümsemediğini, yalnızca boyutunun olduğundan büyükmüş gibi gösterildiğini söyledi.

İngiliz Yahudileri Temsilciler Kurulu bu açıklamayı kabul etmedi ve bu durumda Corbyn'in üyeliğinin devamına karar verilmesi, partideki anti-Semitizm tartışmalarını canlandıracak.

Öte yandan Corbyn'e karşı daha büyük yaptırımlar uygulanırsa partinin sol kanadı bunu bir iç savaş ilanı olarak değerlendirecektir. Corbyn'e en yakın siyasetçiler, bu senaryonun gerçekleşmemesi için çabalıyordu.

İşçi Partisi geçen ayki Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu raporunun ardından anti-Semitizm tartışmalarını geride bırakmak istiyor.

Bunu söylemek kolay olsa da yapmak zor.

Üyeliğinin askıya alınması kararının ardından Corbyn, İşçi Partisi'ndeki destekçilerine taraftarlarına sakin olmaları, "partide kalmaları" ve sol ilkeler ve değerler için mücadele etmeleri çağrısı yapmıştı.