Kırgızistan'da hafta sonu yapılan seçimlerin sonuçlarını tanımayan muhalefet partilerinin ve destekçilerinin başlattığı protesto gösterilerinin ardından başkent Bişkek'te olağanüstü hal ilan edildi.

Rakip siyasetçileri destekleyen gruplar arasındaki çatışmaları engellemek üzere sokaklarda askerler konuşlandırıldı.

Başkentte sokağa çıkma yasağı da getirildi.

Bişkek'te silah sesleri duyulduğu, eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i taşıyan aracın hedef alındığı ancak yaralanan olmadığı bildiriliyor.

4 Ekim'deki tartışmalı seçimlerin ardından muhalefet partilerinin destekçileri Salı günü parlamentoyu basmış, farklı gruplar resmi binaları ele geçirmişti.

Cumhurbaşkanı Sooranbay Ceenbekov, protestolar sonrasında Başbakan Kubatbek Boronov ve tüm bakanları görevden aldı ve "iktidar değişimi için meşru yollardan gerçekleşirse" istifa etmeye hazır olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı basın bürosundan yapılan açıklamada, Ceenbekov'un, yeni atadığı Genelkurmay Başkanı Taalaybek Omuraliyev ile görüştüğü ve şu anki temel görevin Bişkek'te kamu düzenini ve güvenliği sağlamak olduğunu söylediği belirtildi.

Cumhurbaşkanı: İstifaya hazırım

Ceenbekov, internet sayfasından yaptığı açıklamada, parlamento yeni hükümeti onayladığında görevden ayrılacağını açıkladı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooranbay Ceenbekov Pazar günü oy kullanırken

Kırgızistan Cumhurbaşkanı daha önce BBC'ye verdiği röportajda, "Protestocuların amacı, seçim sonuçlarını iptal ettirmek değil beni görevden uzaklaştırmak" demişti.

Ülkede Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Orozbek Opumbayev'in de istifası kabul edildi.

Başkent Bişkek'teki BBC muhabiri, dört partinin birlikte çalışma konusunda anlaştığını, diğer altı muhalefet partisinin tutumunun ise net olmadığını bildirdi.

Seçimlerin ardından protestolar başladı

Seçimlerde cumhurbaşkanına yakın iki parti parlamentoda çoğunluğu kazanmış, bunun üzerine protestolar başlamıştı.

Uluslararası gözlemciler, "oy satın alma ve gözdağı" iddialarının güvenilir ve kaygı verici olduğunu belirtmişti.

Seçimlerin ardından ülkedeki siyasi kriz derinleşti. Farklı muhalif gruplar hükümet binalarını ele geçirdi.

2005'ten bu yana üçüncü isyan

Kırgızistan'da askeri üsse sahip olan Rusya, ülkedeki durumu "karmaşa ve kaos" olarak niteledi ve istikrarın sağlanması için üzerine düşeni yapacağını ifade etti.

Kırgızistan 2005'ten bu yana üçüncü kez isyanlara sahne oluyor. 2005'teki "Lale Devrimi" ve 2010'daki "Nisan Devrimi" ile cumhurbaşkanları devrilmiş ve ardından yağmalamalar ve etnik çatışmalar baş göstermişti.

Ülkede günümüzdeki olayları da "Ekim Devrimi" olarak adlandıranlar var.

Başkent Bişkek ve diğer bölgelerde istikrarsızlığın artması ile geçmişteki şiddet ve kaosa ortamına dönülmesinden endişe duyuluyor.

Issik, Kul, Narin ve diğer bölgelerde birçok altın ve kömür madeninin suç örgütlerince ele geçirildiği, ekipmanın ateşe verildiği ve işçilere saldırıldığı bildiriliyor.