Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Zengin, yaptığı açıklamada, Konya Ovası’nda bol sulu kar yağması halinde yaşanan kuraklık konusunda aranın kapatılabileceğini söyledi.

Türkiye’nin yüzde 7’sini kaplayan, 5,4 milyon hektarlık Konya Kapalı Havzası'nda Konya’nın yanı sıra Niğde, Aksaray ve Karaman'ın bulunduğunu bildiren Zengin, söz konusu havza ile Türkiye’nin hemen hemen genelinin bu yıl meteorolojik kuraklıkla yüz yüze kaldığına dikkati çekti.

Konya'nın buğdayın yetişme sezonunun başı olan ekim, kasım, aralık döneminde, bir önceki döneme göre yüzde 48 daha az yağış aldığını vurgulayan Zengin, şöyle devam etti:


"Konya Kapalı Havzası’nda ocak ortasında yağan yağmur bu açığı yüzde 20’ye düşürdü ama uzun yıllar ortalamasını yakalayamadık. Zira sulu kar yağmadı. Gerek nadas alanları gerekse sulanan alanlarda sonbaharın soğuk geçmesi, geç ekimler, kuraklık, buğdayda yeterli çimlenme, gelişme, kışa kuvvetli girişi sağlayamadığından ve kışın kar örtüsüz olduğundan çimlenmekte olan bitkiler zarar gördü."

Zengin, mart ayına girilmesi ile ilkbahar yağışlarının yağması beklentisinde olduklarını dile getirerek, sulu kar dışındaki yağışların istenilen verimi sağlayamayacağını düşündüğünü ifade etti.

- "Çiftçiler bilinçli hareket etsin"

"Böyle bir süreçte yer altı sularının çekilmesi nedeniyle ürün ne kadar sulanırsa sulansın kök bölgesinin bulunduğu bir metrelik kısımda faydalı suyun az olmasından kaynaklanan sorunlar yaşanabilir" diyen Zengin, şöyle devam etti:

"Ürünü 6 saat yerine 8-12 saat de sulasanız kök bölgesinde doyurucu, bitkiyi besleyici bir rutubet elde edemezsiniz. Bitki hemen kuruyacak, sık sık sulamalar gerekecek. Bu da enerji maliyetlerini artıracak. Çiftçiler bilinçli hareket etsin, nadası düzgün yapsın. Damla sulama sistemine geçsin. Daha az su tüketen bitkilerin yetiştirilmesi de burada bir çare olabilir."

Zengin, üreticinin toprak analiz sonuçlarına göre dengeli gübreleme yapması gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Artık kardeşlenme dönemi başlıyor. Şubat ortasında ortalamaların 8-10 derece üstünde seyreden bir sıcaklık oldu. Bitki gelişmeye çalışıyor. Kök bölgesinde yetersiz su var, herkes 'kardeşlenme olmadı' diye üre atamadı. Onun sıkıntısı var. Bitkinin adeta hücre fizyolojisi bozuldu. Büyüklerimiz ortalama 7-8 yılda bir kurak periyodun geçtiğini söyler, doğrudur. 2007'de böyle bir kurak periyodu yaşadık. Hemen hemen hiç kar yağmamıştı. Bu yıl aralıkta sulu kar Konya Ovası’na düştü, Beyşehir Gölü Havzası’na da düştü. 7 yıl sonra böyle bir kuraklık daha yaşıyoruz"