Koronavirüs pandemisini sonlandırma potansiyeli taşıyan Covid-19 aşısı Aralık 2020'de bazı ülkelerde uygulanmaya başlandı.

25 Aralık itibarıyla bu ülkeler ABD, Çin, Birleşik Krallık, Rusya, İsrail, Bahreyn, Kanada, Şili, Meksika ve Kosta Rika oldu.

Bu ülkeler arasında en fazla aşıyı ABD ve Çin uyguladı.

Ülkelere göre aşılanan kişi sayısı. .  Not: Not: Bazı ülkelerin verileri geriden gelmektedir. Bunlar ABD (23 Aralık), Çin (19 Aralık), Rusya (14 Aralık), İsrail (23 Aralık) ve Kanada'dır (23 Aralık).

Nüfusa oranla aşıda ise Bahreyn ilk sırada.

Ülkelere göre aşılananların oranı. .  Not: Bazı ülkelerin verileri geriden gelmektedir. Bunlar ABD (23 Aralık), Çin (19 Aralık), Rusya (14 Aralık), İsrail (23 Aralık) ve Kanada'dır (23 Aralık).

Çinli Sinovac şirketinin geliştirdiği Coronavac aşısının 27 Aralık gecesi Türkiye'ye ulaşacağı açıklanmıştı.

Aşılama faaliyetinin ne zaman başlayacağı ilan edilmese de Türkiye'nin çok yakında bu ülkelere katılma potansiyeli bulunuyor.

Sağlık Bakanı Koca, Türkiye'nin günde 2 milyon kişiye aşı yapma kapasitesinin bulunduğunu söylemişti.

Fakat başlangıçta o kadar aşı edinilemeyeceği için bu kapasitenin tamamı kullanılmayacak.

Ülkelere göre uygulanan aşılar ise şöyle:

En çok tercih edilen aşı Pfizer/BioNTech'inki. .  .

Latin Amerika ülkelerinde uygulama perşembe günü başladı. 59 yaşındaki Meksikalı hemşire María Irene Ramirez, Latin Amerika'da aşılanan ilk kişi oldu.

Meksika, Pfizer-BioNTech aşısından 30 milyon doz satın aldı ve aşıların ilk bölümü 3 bin doz halinde Çarşamba günü üretim yeri olan Belçika'dan ülkeye ulaştı.

Şili ve Kosta Rika'da da Pfizer-BioNTech aşısı uygulanıyor.

Bir diğer kıta ülkesi Arjantin ise Rusya'dan Sputnik V aşısını satın aldığını ve Perşembe günü itibarıyla 300 bin doz aşının başkent Buenos Aires'e ulaştığını duyurdu.

Brezilya ise hafta ortasında Çin'in Sinovac aşısıyla ilgili son aşama çalışmaları tamamladığını ancak sonuçlara göre aşının vatandaşları üzerinde sadece yüzde 50 etkili olduğunu duyurdu.

Ancak Brezilya Enstitüsü, Çinli Sinovac şirketinin talebi üzerine tüm sonuçları detaylarıyla açıklamaktan kaçındı. Bu da ülkede şirketin çalışmalarının şeffaflığıyla ilgili eleştiriler getirilmesine yol açtı.

Suudi Arabistan'da Prens Muhammed bin Salman canlı yayında aşı oldu

Suudi Arabistan'da 17 Aralık'ta başlayan kitlesel aşılama devam ediyor.

25 Aralık Perşembe günü de Veliaht Prens Muhammed bin Salman ilk doz aşısını canlı yayında oldu.

Satın alınan Pfizer/BioNTech aşısının ülkeye ulaşmasıyla birlikte aşılamaya başlayan ülkede Sağlık Bakanlığı, aşı vurulmak için 500 binden fazla kişinin başvurduğunu ve listeye alındığını duyurdu.