Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 'Üreticilerimiz besicilerimiz için satılmayan kurbanlıkları bayram ertesinde Et ve Süt Kurumu canlı olarak satın alabilecek' dedi.
 
Et ve Süt Kurumu Tavukçuluk Kombinası'nın temel atma törenine katılmak üzere Erzincan'a gelen Eker'i Erzincan Havalimanında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Milletvekili Sebahattin Karakelle, Belediye Başkanı Yüksel Çakır partililer ve vatandaşlar karşıladı.
 
Bakanlar Eker ve Yıldırım, Valilik makamında Vali Akdemir'den brifing aldı.
 
Eker, burada yaptığı açıklamada, doğudan batıya kurbanlık satmaya götüren üreticilere yönelik ilk kez yapacakları uygulama kapsamında elde kalan hayvanların Et ve Süt Kurumu'na satılabileceğini söyledi.
 
Eker, şunları kaydetti:
 
"Vatandaşın elinde kalan satamadığı kurbanlığı, yeni bir uygulamayla canlı olarak da alabilecek. Önceki yıllarda şöyle yapıyorduk, karar alıyorduk, diyelim ki kurbanlığını büyük şehirlere getirdi satamadı ne yapacak? İstanbul'a Ankara'ya getirmiş yaklaşık bin kilometre yol geliyor. Biz zaman zaman şu tedbiri alıyorduk ihtiyaç oluyorsa Et ve Balık Kombinası'na kestiriyorduk. Bu sene ilk defa uyguladığımız yeni bir usül geliştirdik. Üreticilerimiz besicilerimiz için satılmayan kurbanlıkları bayram ertesinde Et ve Süt Kurumu canlı olarak satın alabilecek. Yani vatandaşın elinde kalan satamadığı kurbanlığı, yeni bir uygulamayla canlı olarak da alabilecek. Biliyorsunuz kesimhanelerin kombinelerin belirli bir kapasitesi var yani günde belirli bir sayıda, diyelim günde 100 tane kesiliyor kapasite o kadar. İstanbul, Ankara gibi büyük merkezlerde, oralarda canlı olarak kurbanlığı elinde kaldı satamadıysa eğer getirip bize de satmak istiyorsa elinde kalmasın ona yardımcı olmak maksadıyla besicimize böyle de bir tedbir aldık."
 
Kurbanlıkların sayısında sıkıntı olup olmadığına dair sorulan soruya Eker, "Geçen sene Türkiye'de toplam 770 bin büyükbaş hayvan ile 2 milyon 200 bin civarında küçükbaş hayvan kurbanlık olarak kesilmişti. Bu sene bizim elimizde bir milyon 500 bin civarında büyükbaş kurbanlık var. 2012 yılının iki katı yaklaşık 3,5 milyon küçükbaş var. Dolayısıyla hiçbir sıkıntı hamdolsun olmadı" diye cevap verdi.
 
Bakan Eker kurbanlıklara eziyet edenlere idari para cezası uygulanması ile ilgili soruya şöyle cevap verdi:
 
"Öteden beri bizim kültürümüzde ve dinimizde kurbanlık hayvana muamele esnasında kesinlikle eziyet yasaktır, günahtır her şeyden önce. Ama tespit edildiği zaman bunlara bir takım cezalarda uygulanıyor. Kurbanlıkların diğer tüm hayvanların nakliyle ilgili 2010 yılında çeşitli düzenlemeler yapmıştık."
 
- Bakan Yıldırım
 
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, tatil dönüşünde trafikte daha dikkatli olunması gerektiğini, yolculuğun son güne bırakılmaması gerektiğini söyledi.
 
İstanbul'dan 7 milyon insanın Anadolu'ya doğru yola çıktığını belirten Yıldırım, şunları kaydetti:
 
"Yollar büyümedi, yollar aynı yollar normalde rahat yollar ama bir anda yığılma olunca bayram öncesi dün, bugün belki yarın da devam edecek bu yoğunluk. Bu işin tabiatı. Vatandaşlarımızın çok fazla telaşlanmaması lazım rahat dinlenerek yola çıkması lazım. Yol çalışmalarını büyük oranda paydos ettik herhangi bir kaza bela olmasın diye. İşaretleri daha kuvvetli hale getirdik. Dönüşlerde de tabi daha fazla dikkat etmek lazım son güne bırakmayarak. Ekim ayının 18'inde başlayıp peyderpey gelmekte fayda var. Öbür türlü bir güne sıkışırsa bazen Ankara-İstanbul arası 8-10 saati bulabiliyor."
 
Yapılan konuşmaların ardından Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Bakan Eker'e bakır işleme tabak hediye etti.