İngiltere’deki Türk Dili ve Kültürü Okulları, düzenledikleri etkinliklerle Cumhuriyet Bayramını kutladı ve Atatürk’ü andı.

İngiltere Türk Aile Birliği’ne bağlı Ali Rıza Değirmencioğlu Türk Okulu’nun, Cumartesi günü okul salonunda gerçekleştirdiği Cumhuriyet Bayramını kutlama ve 10 kasım Atatürk’ü anma programına, KKTC Londra Konsolosu Ülkü Alemdar, ÇAP başkanı Servet Hassan, İngiltere Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Mansur Işıkbol, vatandaşlar ve okul aile birliği mensupları katıldı.

Okul öğretmenlerinden Burhan Alıç’ın koordinasyonunda gerçekleşen kutlama ve anma programı, istiklal marşının okunması ve saygı duruşu ile başladı. 

Günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yapan Okul Başkanı Sevtap Kemal, Cumhuriyet’in Türk halkına getirileri ve Atatürk’ün Cumhuriyet’e giden yoldaki mücadelesinden örnekler verdi.

Türk halkının özgürlüğünü büyük asker Gazi Mustafa Kemal’e borçlu olduğunu kaydeden Sevtap Kemal, “vefanın 80. Yıldönümünde O’nu rahmetle anıyoruz” dedi.

KKTC LONDRA KONSOLOSU ÜLKÜ ALEMDAR’IN KONUŞMASI

Programa katılan KKTC Londra Konsolosu Ülkü Alemdar’ın konuşması şöyle:

“Sadece Türk dünyasına değil, tüm 20. Yüzyıla damgasını vurmuş Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleri, hem iç hem de dış politikadaki konulara yaklaşımı, vecizeleri, 21. Yüzyılda bile hala geçerliliğini korumakta ve bir çok ulusa ışık tutmaya devam etmektedir. 

Biz Kıbrıslı Türklerin de, Atatürk’ün evlatları olarak, milli mücadelemizde, KKTC’nin kuruluşunda ve devletimizin sağlam temeller üzerine oturtulup yolumuza devam etmemizde, pusulamız, Atatürk ve onun ilkeleri olmuştur.

10 Kasım Atatürk’ün ölüm yıldönümünde hep beraber biraraya geldiğimiz bu günler, sadece basit bir anma programı değildir. Hem Atatürk’ü, hem de onun verdiği mesajları hatırlamaktır. Hele bu törenlerin, Londra gibi merkezlerde, anavatanlarımız Türkiye ve KKTC’den binlerce kilometre uzakta yaşayan vatandaşlarımız tarafından düzenlenerek; çocuklarımızın, yüce Türk milletinin parçası olduklarını hissetmelerinin sağlanması, zaten başlıbaşına büyük önem arzetmektedir.  

Bugün, burada, ulu önderimiz Atatürk’ü anarken, benim size hatırlatmak istediğim ise; Atatürk’ün “Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur’ söylemidir. İşte gerek evlerimizde, gerek eğitimin içerisinde, gerekse siz Türk okullarının düzenlediği bu tür törenlerle; ileriye doğru giderken, geride ne kadar büyük mücadeleler verdiğimizi, ne merhalelerden geçtiğimizi ve Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde ne mucizeler başardığımızı çocuklarımıza öğretmeliyiz, zihinlerine işlemeliyiz. Damarlarındaki asil kanın farkına varmalarına ve hayatlarının her alanında, mücadele güçlerinin zannettiklerinden çok daha fazla olduğunu farketmelerine yardımcı olmalıyız. Atatürk’ü yeniden keşfetmelerini sağlamakla; aslında kendilerinin de ait olduğu Türk ulusunun özelliklerini yani ‘kendileri’ni tanımalarına yardımcı olacağımızı düşünüyorum.

Tüm bu duygu ve düşüncelerle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bugüne kadar Türkiye ve KKTC için canlarını vermiş tüm şehitlerimizi rahmetle, tüm gazilerimizi de saygıyla anıyorum.” 

SERVET HASSAN’IN KONUŞMASI

Çanakkale Anma Platformu Başkanı Servet Hasan da programda Atatürk’ü anlattı.

Hassan, konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

“10 Kasım 1938’de sonsuzluğa uğurladığımız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 80’inci yıldönümünde saygı, sevgi, minnet ve özlemle anıyoruz.
24 yaşında kurmay binbaşı olarak tarih sahnesine çıkan Mustafa Kemal, izleyen 17 yıl içinde bir cepheden diğerine koşarak askerliğini 41 yaşında, bütün dünyanın gözlerini kamaştıran bir zaferin mimarı olarak mareşallik rütbesiyle taçlandırmıştır.
Askerlik kariyeri sayısız zaferle dolu olan Atatürk savaş için “Ulusun yaşamı tehlikeyle karşı karşıya kalmadıkca savaş bir cinayettir” demiş, bir barış adamı olarak yıkılmış bir imparatorluğun küllerinden bugün vatandaşı olmakla gurur duyduğumuz Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına öncülük etmiştir. 

Adını tarihe altın harflerle yazdıran bu kahraman asker, ömrünün geri kalanını Türk ulusuna adamış, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan herkesi etnik ve inançsal ayrım yapmadan, kadın ve erkek eşit olmak üzere kulluktan yurttaş düzeyine çıkartmıştır.


Devlet adamlığı döneminde uyguladığı politikalar, gerçekleştirdiği köklü değişlik ve yeniliklerle Türk ulusunun çağ atlayarak “muassır medeniyetlerin üzerine çıkması” için gerekli adımları atmıştır.
Bugün, “Yurtta sulh, dünyada sulh” sözü tüm dünyada yankılanmakta, insan aleminin içinde bulunduğu savaş ve çatışma ortamında bizlere gelecek için yön gösterici olmaktadır.


Bu şanlı kahraman ve büyük devlet adamının Türk ulusunun bir ferdi olması nedeniyle büyük kıvanç duyuyor, önünde saygı ve minnetle eğiliyoruz. Nur içinde yatsın! 

Kurucusu olduğu laik Türkiye Cumhuriyeti’ne, ilke ve eserlerine birlik ve bütünlük içinde sonsuza dek sahip çıkacağız. 

Bu vesileyle, bize bu cennet vatanı armağan eden Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına rahmet diliyor, aziz şehitlerimizi, gazilerimizi ve dünyanın her köşesinde vatanımız uğruna mücadele verenleri şükranla anıyoruz.”

ÖĞRENCİLEİR CUMHURİYET VE ATATÜRK’Ü ANLAYIP, ANLATTILAR

Programda okulun farklı sonoflarında Türk dili ve kültürü eğitimi gören öğrenciler, Atatürk ve Cumhuriyet’i anlatan konuşmalar yapıp, şiirler okudular.

Can Gelirli Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini okurken, Ediz Beyzade “10 kasım ve Atatürk Haftası”nı anlattı.

Program sonunda ÇAP başkanı Servet Hassan, okul başkanı Sevtap Kemal’e bir demet çiçek takdim etti.