Konya'da "Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması” kanununun ardından 1925 yılında müzeye dönüştürülen Mevlana Müzesi'nde, mescit bölümü yeniden düzenlenerek 89 yıl aradan sonra namaz kılınmaya başlandı.

Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzelerinden olan Mevlana Müzesi, tarihi günlerinden birini yaşıyor.

"Mevlana Dergahı" olarak da bilinen Mevlana Müzesi'nin mescit bölümü, ziyaretçilerin yoğun talebi sonucunda, aslına uygun olarak düzenlenerek, yeniden ibadet edilebilir hale getirildi.

Konya Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Mevlana Müzesi içindeki mescit bölümünün, Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırıldığını söyledi.

Mescidin, Mevlevilere ve ziyaretçilere 500 yıla yakın hizmet verdiğini anlatan Çıpan, "Mescitte ibadet ediliyor, zikir çekiliyor ve Mesnevi okunuyordu. 89 yıldır bu faaliyetlere ara verilmişti. Biz de ziyaretçilerin yoğun talebi sonucunda bu mekanı, yere halı döşemek suretiyle ibadet edilebilecek mekan haline çevirmiş olduk. 3 gündür devam eden bu uygulamaya, güzel ve müspet dönüşler alıyoruz. Bu uygulamayla bir ihtiyaç karşılanmış oldu. Türbenin bu bölümü yeniden asli fonksiyonuna dönmüş oldu" dedi.

Müzede Kur'an-ı Kerim de okunuyor

Çıpan, türbedeki en eski uygulamalardan birinin de Kur'an-ı Kerim okunması olduğunu belirterek, "Yüzyıllar boyu devam eden Kur'an okunması geleneğini yeniden ihya etmek maksadıyla, müzenin ziyarete açık olduğu saatlerde müftülüğün görevlendirdiği imam ve hafızlar vasıtasıyla Kur'an okunması faaliyeti de yeniden başlatılmıştır. Girişte, Çelebi hücresinde bu faaliyet sürdürülmektedir" diye konuştu.