Londra’da 1912 yılında hizmete açılan ve 1981’yılında da Türklerin cenazelerininde defnedildiği Totten­ham Park Mezarlığı önünde Totten­ham Park Mezarlığı Aksiyon Grubu (TPCAG), KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Oya Tuncalı, Barones Me­ral Hüseyin Ece, Enfield Belediyesi Li­deri Nesil Çalışkan, Milletvekili Bam­bos Charalambous, Belediye Meclis üyeleri Halil (Nick) Halebi, Alev Cazi­moğlu ve çevre halkı bir araya gelerek mezarlığa sahip çıktılar.

Türk mezarlığının fiziki durumu­nun iyileştirilmesi için cumartesi günü öğle saatlerinde gerçekleştiri­len ve yaklaşık bir saat süren top­lumsal eylemin güvenliğini Metro­politan Polis Komiseri Mehmet Ga­nidağlı sağladı.

Protestocular, Türk ve Kıbrıs Türk toplumu olmak üzere haya­tını kaybeden Müslümanların yoğun olarak defnedildiği Tottenham Park Mezarlığı’nın sahipleri tarafından ye­terince korunmadığını, dolayısıyla hukuki yönden mal sahibinden alı­narak bir vakıf olan Tottenham Park Mezarlığı Aksiyon Grubu’na devre­dilmesini istediler. Tottenham Park Mezarlığı’nda son yaşananlar ulusal basın tarafından yayınlamıştı. Başta BBC, ITV, Guardian ve The Sun Gaze­tesi olmak üzere televizyon kanalları ve yazılı basın tarafından Tottenham Park Mezarlığı hakkında haberler ya­pıldı. Tottenham Park Mezarlığı Ak­siyon Grubu Başkanı Tunay Hüse­yin konuşmasında katılımcılara gel­dikleri için teşekkür etti. Mezarlığın bakımsız olduğunu belirten başkan Hüseyin, aynı yere birden fazla be­denin nakledildiğini mezar taşları­nın kırıldığını, başvurularına rağmen tedbir alınmadığını ifade etti. Hüse­yin, “Birçok cesedin kemiği yollara saçıldı, çevremizde kemik ve ceset parçaları dolaşıyor. Aile yakınlarımı­zın mezarına gidebilmemiz için yol yok. Mezarlar adeta birbiri içerisine geçmiş” dedi.

Lordlar Kamarası’nın Türk kö­kenli siyasetçisi Barones Meral Hü­seyin Ece, yaşananları, ‘rezalet’ ola­rak değerlendirdi. Ülkedeki mezar­lıkların İngiliz Adalet Bakanlığı’na bağlı olduğunu kaydeden Barones Ece, mezarlıkta yaşanan rezaletin tam olarak ortaya çıkarılması için 13 Kasım’da bir milletvekili ile İngi­liz Adalet Bakanı’nı ziyaret edeceğini söyledi. Hayatta olmayan anne, baba ve diğer aile fertlerinin bu mezarlıkta olduğunu belirten Ece, mezarlıkla ye­terince ilgilenemeyen şahıstan ka­nuni yoldan alınarak son bir yıldır üyesi olduğu vakfa devredilmesinin gerekliliğinden bahsetti.

Konuşmasında, mezarlıkta yaşa­nanların kabul edilemez olduğunu belirten KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı, “Yaşanan üzücü olay bizleri Kıbrıs Türk toplumu bireyleri olarak hepimizi çok üzüyor. Devletimiz ve temsilciliğimiz konuyu takip etmek­tedir. Tottenham Park Mezarlığı Ak­siyon Grubu’nu destekliyoruz. Ada­let bakanlığı görüşmesi ardından fon oluşturmak amacı ile 1 Mart 2019’da bir gece düzenleyeceğiz” dedi.