Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi tarafından “Sudan Yatırım ve Ticaret Ortamı” konulu konferans düzenlendi. 
MÜSİAD Konya Şubesi’nin davetlisi olarak Konya’da bulunan Sudan Cumhuriyeti Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Ali Mohamed Musa Tawer MÜSİAD tarafından düzenlenen “Sudan Yatırım ve Ticaret Ortamı” konferansına katıldı. Konferansta konuşan Bakan Tawer, Türkiye ekonomisinin her geçen gün daha iyi duruma geldiğini işaret ederek son seçimlerden dolayı kutladığını ifade etti. Ülkesindeki yatırım imkanlarını anlatan Bakan Tawer, Türk yatırımcıları Sudan’a yatırım yapmaya çağırarak, “Sudan’a yatırım yapmak isteyen benim vasıtamla yapabilir. Gördüğüm kadarıyla Konya’daki imalatla alakalı gerçekten çok büyük bir işçilik var. Bu tür yatırımcıları Sudan’da da görmek istiyoruz. Nasıl ki Sudanlı rahat ediyorsa yatırımcının da aynı şekilde rahat etmesi adına yatırımcıyı ve Sudanlı’yı bir tutuyoruz. Özellikle yatırımcılardan ziraat yönünden Sudan’a getirdikleri ürünlerde vergi alınmıyor. Özellikle Konya’yı gördükten sonra Konya halkından yatırım bekliyorum. Şu anda Sudan’da öyle yerler var ki, halk kendisi devlet ve fabrika olmadan gram gram altın çıkarıp, satıyor. Sudan’da gerçekten ciddi anlamda imkanlar mevcut” dedi.
 
“SUDAN, TÜRKİYE’NİN AFRİKA’YA GİRİŞ KAPISIDIR”
MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek de, yükselen büyüme rakamlarıyla Sudan’ın Türkiye için Afrika kıtasına açılan önemli bir kapı olacağını kaydetti. Şimşek, “Nil nehrinin beslediği verimli topraklarıyla önemli bir tarım merkezi olabilecek Sudan'a bizler de var olan bilgi ve birikimimizin aktarılması ve yeni teknolojiler konusunda destek verebileceğimizi belirttik. Bu sebeple bugün gerçekleştirdiğimiz ziyaretler sayesinde onların bizleri daha yakından tanıması, bizlerin de kuracağı bağlantılarla ticari ilişkilerimizi yüzyıllar boyu koruyacağına inancımız tamdır. Sudan ile kuracağımız ekonomik ve ticari bağlantılarımızın merkezinde sadece rakamsal veriler yatmamaktadır. İlişkilerimizin merkezinde Sudan'ın kalkınması ve Afrika'ya Türkiye'nin giriş kapısı olmasıdır. Sömürgeci Batı ülkelerinin bencil ve ayrımcı politikalarının aksine Türkiye, Sudan ile ilişkilerinde insanı merkezine alan ve Sudan'ın kalkınmasını ve büyümesini her şeyin üstünde tutan bir anlayışa sahiptir. Biz de bu anlayışı benimseyen iş adamlarıyız” diye konuştu.
Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk ise Türkiye’nin son dönemlerde ekonomik ve siyasi alan gelişme gösterdiğini belirterek, “Afrika bizim için çok daha önemli bir hal aldı ama Afrika ile yaptığımız toplam ticaret baktığınız zaman ne yazık ki çok az. Toplam 400 milyar dolar dış ticaret hacmi olan bir ülkeyiz biz. Tüm Afrika ülkeleriyle de sadece toplam ticaretimizin yüzde 4.5’ini yapıyoruz.Halbuki Sudan gerçekten Afrika’ya açılmak için hem nüfus potansiyeliyle hem coğrafyasıyla çok önemli bir noktada duruyor” ifadelerini kullandı.