Selçuk Üniversitesi’nin (SÜ) ev sahipliğinde düzenlenen “1. Uluslararası Türk, Kafkas, Balkan, Orta Asya ve Arap Sanatçılar Buluşması”, 25 ülkeden 50 sanatçı tarafından yapılan resimlerin sergilendiği etkinlikle son buldu.
24 Eylül-4 Ekim 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen çalıştayda tuvallere yansıtılan eserler, Alaeddin Keykubat Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde sergilendi. Çalıştayın kapanış sergisine Selçuk Üniversitesi Genel Sekreteri Fazilet Uyar, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Elmas, etkinliğin Küratörü Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Cebrailoğlu, sanatçılar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Çalıştay için yurtiçi ve yurtdışından gelen sanatçılar, modern sanatları ve farklı kültürleri tablolarında bir araya getirdi. Ayrıca Selçuklu ve Türk kültürünü barındıran Konya şehri de tablolara yansıtıldı.
Çalıştayın öğrenciler için unutulmaz bir deneyim olduğunu dile getiren Doç. Dr. Orhan Cebrailoğlu, “10 gün süresince Güzel Sanatlar Fakültesi’nin hem öğrencileri, hem de öğretim üyeleri buradaydı. Çok güzel bir atölye ve akademi ortamı oluşturduk. Öğrencilerimiz, çalıştay süresince dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen çok farklı disiplinlerden sanat anlayışlarına sahip olan sanatçıların çalışmalarını yakından inceleme fırsatı buldu ve onlarla bir arada resim yaptı” dedi. Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Elmas ise, etkinliğe katılan tüm sanatçılara ve etkinliğe önemli destekler veren Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel’e fakülte adına teşekkür etti. Çalıştayı değerlendiren sanatçılardan Sırbistan Güzel Sanatlar Akademisi Üyesi Ressam ve Eleştirmen Prof. Dr. Mehmet Slezoviç de, Konya’da resim yapmanın yerinin çok ayrı olduğunun altını çizerek, “Konya’ya ve Selçuk Üniversitesi’ne dev bir kültür manifestosu oluşturdukları için yürekten teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve sanatçılar serginin açılışını gerçekleştirdi. Eserleri tek tek inceleyen ziyaretçiler, ressamlardan çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aytekin Can’ın öncülüğünde hazırlanan ve 10 günlük sanat çalıştayından görüntüler ile röportajların yer aldığı kısa film gösterildi. Çalıştay süresince kendi bakış açılarıyla ‘Demokrasi ve Hoşgörü’yü tablolarına yansıtan 25 ülkeden 50 sanatçı, yaptıkları 101 eseri Selçuk Üniversitesi Müzesi’ne bağışladı. Türk, Kafkas, Balkan, Orta Asya ve Arap sanatçıların eserlerinden oluşan sergi, 27 Ekim 2013’e kadar Süleyman Demirel Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda açık olacak.