Erdem, seçmenin AK Parti'den niye vazgeçemeyeceğini açıklarken, CHP'nin seçim politikasını hüsran olarak yorumladı.
İşte Erdem'in partilerin oy oranlarını, seçim sürecindeki tavırlarını, 17 Aralık operasyonunun oylara etki oranını değerlendirdiği mülakattta CHP ile ilgili ifadeleri:
İşte Tarhan Erdem'in yerel seçim analizi:
"ERDOĞAN'DAN VAZGEÇTİĞİ ZAMAN DÜNYA O SEÇMENE ZEHİR OLUR"
Seçmen AK Parti'den neden vazgeçmiyor?
Muhafazakarlık ve seçenek yokluğu!
Kendi değerlerini savunan bir iktidar, bu seçmen kitlesi için çok önemli, öyle mi?
O kadar doğru bir şey söyledin ki! İktidarın karşısındaki adam, bu seçmene hakkını vereceği konusunda tüm hayatı boyunca tek bir kelime söylememiş ve hâlâ tek kelime söylememekte ısrar ediyor. Demek ki Erdoğan'dan vazgeçtiği zaman dünya o seçmene zehir olacak.
Muhalefet ne söylemeli seçmene?
Çık, de ki "Ey arkadaşlar, ben laik bir adamım, ama laiklik demokrasi içinde olur. Ben demokrasi istiyorum. Demokrasiyi elde ettikten sonra her tartışmayı yaparız" Ama sen bu güvenceyi vermemişsin. Onun için onu bırakamıyor. Seçmenin Erdoğan'ı bırakmamasının sebebini muhalefet kendinde arasın. Bir tek gün laf olsun diye de olsa, benim değerlerime saygı gösterdiğin hakkında bana güvence verdin mi! Şimdi "Yolsuzluk sebebiyle bana gel" diyorsun. Sen yolsuzluğa batmışsın zaten. Söyletme beni!
Ankara Büyükşehir adayı Mansur Yavaş mesela... CHP'nin oylarını artırmaz mı?
CHP'yle MHP'li Mansur Bey'in birleşmesi, CHP'nin oylarıyla MHP oylarının birleşmesi demek değildir. Bir adam bir partiden öbür partiye gidip aday olursa geçen seçimde aldığı oyu alamaz. Eskiden oy verenin bir kısmı Mansur Bey'e oy verir, ama önemli kısmı da MHP'nin koyduğu yeni adaya verir.
Neticede CHP'nin oyu artmaz mı?
Diyelim ki geçen seçimde yüzde 26 almıştın, şimdi 35 aldın. Ben demeyecek miyim "Kardeşim o oyun başlangıcı aslında yüzde 26. 4 sen artırdın 5 de Mansur Bey artırdı." Ama kaybedeceksin yine.
"ÖZETLE CHP'NİN DURUMU: HÜSRAN"
Belediye başkanlığını alamayacak mı CHP?
Onu bilemiyorum. İnşallah alır. Ama neticede halk niye ona versin. Şu karşıdaki bakkalın ona oy vermek için bir sebebinin olması lazım.
Mansur Yavaş, Mustafa Sarıgül, CHP'nin eskisi gibi laiklik vurgusu yapmaması... Eski çizgisinin dışına çıkan, daha kucaklayıcı bir CHP artırmaz mı oylarını?
Halkın oyunu bilerek verdiğine inanmayanlar bunları düşünebilir. Oysa halk bilerek oy verir. Buna inandıramıyorum ben siyaset adamlarını.
"Mış gibi yapıp halkı kandıramazsın" diyorsunuz, öyle mi?
Kandıramazsın.
Özetle CHP'nin seçim politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Hüsran!
"SEÇMEN ŞU ANDA HANGİ PARTİYE OY VERECEĞİNİ BİLİYOR"
Seçmen, yerel seçim için verdiği oy kararını bu vakitten sonra değiştirmez mi?
Şimdiye kadar yapılan 16 genel seçimde bir tecrübe kazandı Türkiye. Bu tecrübenin sonucuna göre bir karar veriyor. Benim sizin hakkınızda söylediklerime, sizin benim hakkımda söylediklerinize göre karar vermiyor. Çok az bir kısmıdır seçim dönemindeki sözlere bakarak oyunu değiştiren ya da oyuna karar veren. Tabii çok büyük hadiseler olmazsa...
Yolsuzlukla ilgili kanaatindeki değişimler nasıl etkiler oy kararını?
Seçmen şu anda hangi partiye oy vereceğini biliyor. Bu değişebilir. Fakat ben böyle bir şey görmüyorum. İktidarı değiştirecek ölçüde bir değişiklik görmüyorum. Ama iktidara vereceği oy azalabilir, o azalmanın bir mesajı olabilir.
"EKONOMİNİN BÜYÜK ETKİSİ VAR"
Ekonomi ne derece önemli seçmenin tercihinde?
Çok önemli. Ekonomik verilere göre önümüzdeki seçimlerde iktidar partisinin alacağı oyu hesaplayan iktisatçılar var. Ekonomik verilerle seçim sonucunu bulan ekonomistler vardır. Bu bana da çok makul gelir. Ekonomi bütün seçim sonucunu belli hale getiren faktör olmayabilir; ama çok etkili olduğu çok açık.