MUSTAFA KÖKER

LONDRA

Londra’da düzenlenen ve dünyanın en önemli seyahat ve turizm fuarlarından ‘World Travel Market’e katılan turizmciler, 2019 sezonunun daha iyi geçeceğinden ümitli olduklarını dile getirdiler.

Fuara katılan Türk turizmciler 2018 yaz sezonunun özellikle güney bölgelerde doluluk oranınan çok iyi geçtiğini belirterek, İstanbul’dan otel fiyatları kaynaklı sorunlar yaşandığına dikkat çektiler.

Turistlerin 2015 yılı fiyatlarının yarısına konaklamaya devam ettiğine işaret eden otel işletmecileri, fiyatların yükselmesi ile sorunların asgariye ineceğini ifade ettiler.

YENİ SEZONDA AVRUPALI VE ÇİNLİ TURİST BEKLENİYOR

Son birkaç yıldır İstanbul’da, Ortadoğu ağırlıklı misafir ağırladıklarını belirten turizmciler, geçen yaz döneminde Rusya ve Avrupalı turistlerde dikkat çekici bir artış olduğunu, bu artışın 2019 yılında daha da artarak süreceğini, ayrıca Çin’den de önemli sayıda turist artışı beklendiğini kaydettiler.

Sektör temsilcilerinin yeni turizm sezondan beklentileri şöyle:

AYDIN KARACABAY, LEVNI HOTEL YÖNETIM KURULU BAŞKANI:

Geçtiğimiz yaz sezonu ülkemizin güney turizmi için çok iyi geçti. İstanbul’da fiyatlarla ilgili bazı problemler var ama 2017’ye göre çok daha iyi bir yıl oldu. Güney bölgelerimizde Rusya ve Avrupalı turistler ağırlıklı geçti geçen sezon. 

2019 yılında Avrupalı turist dönüşünün biraz daha iyi olmasını bekliyoruz. Bu yaz Avrupalı turistlerin gelmeye başladığını gözlemledik, yeni sezonda buyükselişin sürmesini bekliyoruz. İstanbul olarak eski fiyatlarımıza bir türlü erişemedik henüz. 

2015 yılında 150 Euro olan otal fiyatları şimdi 75 Euro seviyesinde hala. Eski seviyelere gelmesi sanırım birkaç yılı bulacak. 

ALİHAN AKKOÇ, BEST WESTERN HOTEL AMBER:

Geride bıraktığımız sezonda Ortadoğu’dan beklentilerimizin üzerinde bir misafir ağırladık. Avrupa’dan da eğilim başladı. Çünkü dünyada başka bir İstanbul yok. İnsanlar İstanbul’u görmek için can atıyorlar. İngiltere, Almanya, Fransa ve tüm Avrupa’daki tur operatörlerimiz ümitlerini yitirmesinler mutlaka Avrupalı turist tekrar Türkiye’ye yönünü çevirecek. 

Ülkemiz güvenilir ülkelerin başında yer almaktadır. Hiç bir olay yoktur. Bu trendin yükselerek devam edeceğini görebiliyoruz.

Son üç dört yıldır Avrupa’dan beklentilerimizin çok altında misafir ağırlıyoruz. Avrupalı turistlerin önceliği güvenlik. Bizi Ortadoğu’daki kimi ülkelerle karıştırmamaları gerekiyor. Gerçekten Türkiye güvenli bir ülke. Ülkemizin hakettiği turizm potansiyeline ulaşacağına yürekten inanıyorum.

COŞKUN AKSU, EMPIRE PALACE HOTEL:

Geride bıraktığımız yaz döneminde müşterilerimiz Ortadoğu ağırlıklıydı ama son dönemde Rusya’dan ve Avrupalı turistler de gelmeye başladı. Şimdi Çinli turistler ağırlamaya başladık. Yükseliş sürüyor ve inşallah 2019 yılı çok daha iyi olacak. İki otelimiz var, geride boraktığımız yaz döneminde doluluk oranı iyiydi ama fiyatlar eski seviyelere gelmedi. 

Turizm sektörü bu sene yaz sezonunu memnun kapattı. Londra turizm fuarına yaklaşık 20 yıldır düzenli geliyorum. Yeni bağlantılar kuruluyor, yeni teknolojiyi görme imkanı oluyor. Turizm fuarlarının çok faydalıolduğunu söyleyebilirim. Sayın Kültür ve Turizm Bakanı da konuyla yakından ilgileniyor.

Kaynak: Eurovizyon