Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, geçen yıl, savaş, iç karışıklık, doğal afet ve yoksulluk nedeniyle başka ülkelere gitmek için "umuda yolculuk'"a çıkan 8 bin 47 kişiyi yakaladı.

Yaşadığı ülke topraklarını kendi iradesiyle terk edip, hukuk kuralları ve prosedürlerine uymadan ve gerekli izinleri almadan başka ülkeye giden yasa dışı göçmenler, Türkiye'yi genelde geçiş noktası olarak kullanıyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri de devriye görevleri sırasında, genelde Türkiye'den deniz yoluyla lastik botla Yunanistan'a geçmeye çalışan çok sayıda göçmeni yakalıyor.

Deniz yolunu kullanan yasa dışı göçmenler, genelde çok olumsuz şartlarda karşı kıyıya varmaya çalışıyor.

Yasa dışı göç aracı olarak genelde yaklaşık 30 kişinin bindirildiği lastik bot kullanılıyor. Fiber ve ahşap tekne ile sürat teknesi de sıklıkla kullanılan araçlar arasında yer alırken, kullanılan "deniz araçları" arasında jet ski ve şambrelin de yer alması dikkati çekiyor.

Yakalanan göçmen sayısı 2 yılda 15 kat arttı

Savaş, iç karışıklık, doğal afet ve yoksulluk nedeniyle başka ülkelere gitmek için "umuda yolculuk'"a çıkan 8 bin 47 kişi, geçen yıl Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince yakalandı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince yakalanan yasa dışı göçmen sayısı, 2012'de 2 bin 531, 2011'deyse 546'ydı. Buna göre 2 yılda yakalanan yasa dışı göçmen sayısı, yaklaşık 15 kat arttı.

Geçen yıl yakalanan yasa dışı göçmenlerden 3 bin 101'ini, Suriye'deki savaştan kaçanlar oluşturdu. Myanmar'dan bin 962, Afganistan'dan bin 579 kişi de Yunanistan'a geçmeye çalışan yasa dışı göçmenler arasında başı çekti. Buna göre yasa dışı göçmenlerden her 100 kişiden 40'ının Suriye, 25'inin Myanmar, 20'sinin de Afganistan uyruklu olduğu tespit edildi.

Ayrıca Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince müdahale edilen olaylar sonucu, geçen yıl 91 kişi organizatör olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.

Polis Akademisi Başkanlığı bünyesindeki Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezi'nce (UTSAM) 2012 yılında hazırlanan ''Türkiye'de Yasa Dışı Göç ve Göçmen Kaçakçılığı'' raporuna göre, ''umut yolculuğu''na çıkanların yüzde 85'i, sınır geçişi sırasında kaçakçılardan yardım alıyor.

Kazancının çok fazla olması nedeniyle ''insan kaçakçılığı'' kaçakçılar arasında çok fazla tercih ediliyor. Yasa dışı göçmenlerin, kaçakçılara kişi başı 10 bin dolar ödedikleri tahmin ediliyor.