New YORK Güney Bölgesi Federal Mahkemesi, Reza Zarrab'ın kefaletle tahliye talebi hakkındaki kararın, bir hafta içinde savcılık ve avukatların belirleyeceği bir tarihte verileceğini açıkladı.

DURUŞMA YAPILDI

New York'ta tutuklu bulunan İran asıllı işadamı Reza Zarrab'ın kefaletle serbest bırakılma duruşması New York'ta görüldü.

YARGIÇ: KİMSEYE BİLGİ VERMEDİM

Yargıç Berman, duruşmanın başında yaptığı konuşmada, dava ile ilgili görüş almak isteyen gazetecilerin kendisine ulaşmaya çalıştığını ancak, bununla ilgili kimseye bilgi vermediğini söyledi.

"ABD'DE HOŞ KARŞILANMAZ"

Berman, gazetecilerin dava ile ilgili yargıçtan görüş istemesinin ABD'de 'hoş karşılanmadığını' belirtti.

BİR HAFTA İÇİNDE KARAR VERECEK

New York Güney Bölge Mahkemesi'nde görülen davanın yargıcı Richard Berman, kefalet konusunda henüz bir kararı olmadığını, bir hafta içinde kararını bildireceğini söyledi.

ZARRAB'IN AVUKATI BRAFMAN: ZARRAB TOPLUM İÇİN TEHLİKE OLUŞTURMUYOR

Yargic Berman, daha sonra Zarrab'ın avukatı Benjamin Brafman'a söz vererek, kefalet talebini dinledi. Brafman, müvekkilinin tutuksuz olarak yargılanabileceğini, herhangi bir şiddet olayına karışmamış olan Zarrab'ın toplum için tehlike oluşturmadığını ileri sürdü. Brafman, müvekkilinin mali bir suç nedeniyle hapis yatmasına gerek olmadığını savundu.

Savcılık ofisinin Zarrab'ın güçlü bağlantıları olduğunu ve kaçabileceği iddiasına karşılık Brafman, müvekkilinin itibarlı bir güvenlik şirketi tarafından korunacağını ve GPS sistemi ile 24 saat boyunca kontrolde olacağını aktardı.

BRAFMAN: ZARRAB'IN KEFALETLE SERBEST BIRAKILMASI HALİNDE KALACAĞI EV ŞİMDİDEN TUTULDU

Brafman, mahkemeye kolaylık sağlamak için Zarrab'ın kefaletle serbest bırakılması halinde kalacağı evi şimdiden tuttuklarını ve 24 saat gözlem altında tutulmasını sağlayacak kamera sisteminin eve yerleştirildiğini söyledi. Manhattan'da bir binanın 15. katında olduğu söylenen eve dair detaylı bilgi verilmedi.

ZARRAB'LA BİR İLGİSİ YOK

Brafman ayrıca, müvekkili tarafından İran Merkez Bankası'na hitaben gönderildiği ileri sürülen ve 'Ekonomik cihad'a hazır olduğunu belirten mektubun Zarrab'la bir ilgili bulunmadığını söyledi.

Zarrab'ın Farsça yazılmış olan mektubu anlama ihtimali bulunmadığını savunan Brafman, müvekkilinin Farsça konuşabildiğini ama yazamadığını söyledi.

ZARRAB'IN NEDEN TUTUKLU KALMASI GEREKTİĞİ DETAYLI OLARAK ANLATILDI

Başsavcı Preet Bharara adına duruşmaya katılan savcı yardımcısı Michael Lockard, Reza Zarrab'ın neden tutuklu yargılanması gerektiğini istediklerini detaylı olarak anlattı.

"ZARRAB YALAN SÖYLEDİ"

Zarrab'ın ABD güvenlik güçlerine ısrarla yalan söylediğini hatırlatan Lockard, resmi makamlardan sakladığı malvarlığı ve yurt dışı bağlantıları sayesinde kaçma ihtimalinin çok yüksek olduğunu iddia etti.

"ZARRAB KAÇARSA BİR DAHA YARGILAYAMAYIZ"

Zarrab'ın, ABD ile suçlu değişimi anlaşması bulunmayan pek çok ülkeyle üst düzey ilişkileri bulunduğuna dikkat çeken savcı yardımcısı, bu ülkelerden birine kaçması halinde Zarrab'ı yargılamanın mümkün olamayacağını söyledi.

Savunma makamının öne sürdüğü 'silahlı güvenlik görevlileri' fikrinin New Yorkhalkı için büyük tehdit oluşturacağını söyleyen Lockard, Zarrab'ın kaçması durumunda çevrede bulunanların bu görevlilerin silahlarından çıkan mermilerle riske atılacağını söyledi.

"ZARRAB'IN FARSÇA BİLDİĞİNE DAİR KANIT VAR"

Zarrab'ın Farsça bilmediği ve 'Ekonomik cihad' mektubuyla ilgisi bulunmadığı iddialarına karşı çıkan savcı yardımcısı, ellerinde Zarrab'ın Farsça bildiğini kanıtlayan belgeler bulunduğunu belirtti.

Ekonomik Cihad mektubunun bir çalışanı tarafından Zarrab'a iki ayrı versiyonunun gönderildiğini söyleyen Lockard, Zarrab'ın e-mail hesabında binlerce Farsça yazışma bulunduğunu söyledi.

DAVAYI ÇOK SAYIDA AMERİKALI GAZETECİ DE TAKİP ETTİ

Duruşmada Zarrab'ın Türkiye'deki avukatı Şeyda Yıldırım da hazır bulundu. New York Güney Bölge Mahkemesi'nde görülen davayı, bir düzine kadar Amerikalı gazeteci de takip etti.

Zarrab'ın savunma ekibinde 8 kişi bulunurken, Amerikan devleti adına 4 savcı yardımcısı mahkemede hazır bulundu.

SAVCI 75 YIL İSTİYOR

İran asıllı işadamı ABD çıkarlarına zarar vermek, komplo kurmak için işbirliği yapmak, İran'a karşı uygulanan uluslararası ambargoyu delmek, banka sahteciliği yapmak ve kara para aklamak suçlamalarından yargılanıyor. New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara, Zarrab için 75 yıl hapis cezası istiyor.

19 Mart'ta Miami'de FBI tarafından gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemede tutuklanan Zarrab, New York'a nakledilmişti.

Zarrab'ın avukatı Benjamin Brafman, müvekkili için şiddet olaylarına karışmadığı ve yaşadığı ülkede hayırsever birisi olduğunu iddia ederek kefalet talebinde bulunmuştu. Zarrab'ın iddianamesini hazırlayan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara ofisi, sanığın kefalet talebine karşı çıkmıştı.