Akıncı, İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu sonrasında adaya döndü. Ercan Havalimanı'nda gazetecilere açıklama yapan Akıncı, "Orası (Davos) bedel ödenerek, fiyatı ödenerek gidilen bir platform değil. Biz buraya davetli olarak katıldık, herhangi bir bedel ödeyerek gitmedik" diye konuştu. 

Davos'ta bulunmalarının önemli bir deneyim olduğunu aktaran Akıncı, "Şahsımda 
Kıbrıs Türk halkına verilen değer ve gösterilen itibar söz konusudur. Ben bunu şahsi bir mesele olarak algılamıyorum. Benim şahsımda Kıbrıs Türk halkı ve onun seçilmiş lideri değer ve itibar görmüştür" şeklinde konuştu. 

"HER ORTAMDA İKİ TOPLUM LİDERİ OLARAK SIFATLARIMIZLA BULUNDUK"

Sayın Anastasiadis ile bulundukları her ortamda iki toplum lideri sıfatlar ile bulunduklarını dile getiren Akıncı şunları söyledi: "İster Kıbrıs'ta olsun ister New York'ta şimdi de Davos'ta hiç farkı yok. Ama aynı çerçeve panelde de geçerli oldu. Dolayısıyla bir uluslararası platformda iki toplumun liderleri olarak yer aldık. Mesajlarımızı dünya kamuoyuna iletme fırsatımız oldu. Bunlar barışçı mesajlardı. Çözüm isteyen mesajlardı. Anastasiadis'in verdiği mesajlarda aynı doğrultudaydı. Dolayısıyla Kıbrıs'ta çözüm arzumuz bir kez de Dünya Ekonomik Platformu'ndan dünyaya yayılmış oldu." 

"ÇİPRAS İLE AYAKÜSTÜ SOHBET ETTİK"

Akıncı, Çipras'ın mültecilerin konuşulduğu bir forma katıldığını, bu formun bitişinde Yunanistan Başbakanı ile ayaküstü bir sohbet gerçekleştirdiklerini söyledi, Çipras'ın Kıbrıs için çözüm temennisinde bulunduğunu aktaran Akıncı, "Biz de Yunanistan'daki sorunları aşmasını temenni ettik. Samimi bir sohbetimiz oldu, bunu görüşme olarak nitelendirmek doğru olmaz" ifadesine yer yerdi. Son gün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de geldiğini ancak onunla da planlanan bir görüşmesi olmadığını ifade eden Akıncı, Kerry'nin de konuşmalarında Kıbrıs'tan söz ettiğini anlattı.

Garantiler konusunu ve İngiltere Başbakanı Cameron ile görüşmesinin sorulması üzerine Akıncı, müzakerelerin içinde bulunduğu durumu ve kendilerinin bakış açısını İngiltere Başbakanına aktardıklarını söyledi.

"TOPRAKTA MAKUL VE ADİL BİR ÇERÇEVEDE UZLAŞMAK LAZIM"

"Toprakta da makul ve adil bir çerçevede uzlaşmak lazım" diyen Akıncı, sözlerini şöyle tamamladı: "Güvenlik ve garantiler konusunda Kıbrıslı Türklerin kendini güvende hissedebileceği ki bunu söylemekte bir sıkıntı yok. Kıbrıs Türk halkı kendisini Türkiye'nin garantisinde görüyor, onun devamını istiyor. Bunu yaparken diğer toplumun kaygılarını da dikkate alacak bir formül bulunabilir diye düşünüyorum."