Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Londra Temsilcisi, Büyükelçi Zehra Başaran, Kıbrıslı Türk üretici ve işletmelerin ekonomik ambargoyu kıracak girişim kapılarını zorlamaları gerektiğini söyledi.

Avrupalı Türk Markalar Birliği Başkan Yardımcısı ve Gima Foods CEO’su Vehbi KeleşATMB Genel Sekreteri Mustafa KökerKKTC Londra Temsilcisi, Büyükelçi Zehra Başaran’ı ziyaret ederek, KKTC’den İngiltere’ye ithalatı artıracak konularda fikir alış verişinde bulundu.

Gazimağusalı bir işadamı olarak KKTC’nin kendine has gıda ürünlerini İngiltere ve Avrupa pazarına taşımak amacıyla son yıllarda bir dizi girişim yaptığını anlatan Vehbi Keleş, bunun daha sistemli hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

ATMB Başkan Yardımcısı Vehbi Keleş (sağda) Büyükelçi Zehra Başaran'ı ziyaret ederek ticari konularda fikir alış verişinde bulundu.

Keleş görüşme sırasında, Kuzey Kıbrıs insanın ürettiği ve yetiştirdiği farklı ürünlerin, İngiltere’deki tüketicileri ulaştırılması konusunda ekonomik ambargoyu devre dışı bırakacak yolların aktif kullanılabileceğini ifade etti.

İHRACAT VE YATIRIM İMKANLARI MEVCUT

KKTC Londra Temsilcisi, Büyükelçi Zehra Başaran, Keleş’in ziyaretinden dolayı memnuniyetini belirterek, ekonomik ambargo nedeniyle Kıbrıslı Türk üreticilerin dış dünya ile bağının yetersiz olmadığını vurguladı.

İngiltere’deki diğer Türk girişimcilerle zaman zaman biraraya gelerek bu konuda atılacak adımları konuşacağını bildiren Başaran, KKTC’ye yatırım imkanlarını da bu görüşmelerde muhataplarıyla paylaşacağını ifade etti.

Ekonomik ambargoyu aşabilecek yolların değerlendirilmesinin önemine işaret eden Başaran, şunları söyledi:

“Yerli üreticimlerimiz ve iş insanlarımızın dış dünyaya açılımları önemli. Bunun yanısıra, bir de Kıbrıs’taki yatırım ve iş imkanlarını duyurmamız önemlidir. Ayrıca, Kuzey Kıbrıs’ta pek çok potansiyel yatırım alanları mevcut olup, eğitimden turizme, emlaktan sağlık sektörün ve yerel ürünlere kadar anlatılacak, tanıtılacak konular mevcut. Pekçok yerli ürünlerimiz var, Kıbrıs’a has bal, harnup pekmezine, ceviz macunu ve sebze kaynaklı doğal ürünler, bitkilerimiz var. Bütün bunların dış dünyada pazar bulması ülke ekonomisi için hayati önem arzediyor. Bu ürünlerin de dışarda piyasası var. Organik pazarında veya Kıbrıs Türk insanın ihtiyaç duyduğu ürünlerin ithalatı için girişimlerin başlatılmasıyla büyük bir pazara ulaşmak anlamına geliyor. İhracatın artmasıyla eş zamanlı olarak Kuzey kıbrıs’ın girişimcileri de üretimlerini artıracak, ekonomiye önemli katkı sağlayacaktır.”

Başaran, tekrar biraraya gelmek ve yapılabilecekleri gündemde tutmuk istediğini sözlerine ekledi.