19 yıldır İngiltere’de çalıştığını söyleyen Ali Küçükmetin, seminerde yaptığı konuşmada robotların yaptıkları kanser ameliyatlarında önemli bir rol oynadığına dikkat çekti ve Gateshead’de 5 bilim adamıyla birlikte çalışırken Queen Elizabeth Hastanesi’ndeki laparaskopik çalışmalarından bahsetti. İngiliz Jinekolojik Onkoloji Kurumu’nda, yaptığı binlerce ameliyatla İngiliz bilim adamalarının dikkatini çeken Ali Küçükmetin, seminerden çıktıktan sonra DHA’ya İngiltere’deki çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi “Yaklaşık 20 yıldır jinekolojik kanserlerle özellikle laparaskopik ameliyatlarımla uzlaşmış durumdayım. Kapalı yöntemle rahim ağzı kansere karşı yöntemimi 11 yılda ilk kez uyguladım. Ameliyatın devamında, değişik ameliyat teknikleriyle ilk teşhis edildiğinde servik kanserlerinde ve nükseden durumlarında değişik tedavi yöntemleri uygulamaktayız. Çalıştığım Kanser Merkezi hem açık hem kapalı İngiltere’nin en büyük merkezlerinden biridir. Laparaskopik ve robotik kapalı yöntemler hastaya büyük kesi vermeden yapılan ameliyat yöntemleridir. Hastanın ameliyat sonrası iyileşmesini kısaltan, popüler yöntemler olduğu için İngiltere’de sıkça uygulanmaya başladı. Bu konuda bizim eğitim programlarımız var. Yılda bir kere kadavra üstüne eğitim programları uyguluyoruz ve İngiltere’ye dünyanın her tarafından bu programları öğrenmeye geliyorlar. Ben gerek Türkiye olsun gerek Yunanistan olsun canlı ameliyatlar yaparak bu yöntemleri öğretiyorum. Çok hasta bu yöntemlerden faydalanmış oluyor” 


Robotların ameliyatlardaki kullanımına dair ise, Türk cerrah şu bilgileri verdi ”Ameliyatlarda robot kullanıyoruz. Robotlar hastadan çok cerrahlara faydalı olduğu için İngiltere’de yaygın durumda değil ama bazı merkezlerde kullanılıyor. Robotun masrafı bayağı fazla. Bir robot 2 milyon sterline mal oluyor ama laparaskopinin bir aşaması olarak ilerleyen zamanlarda daha çok kullanılacaktır. Servik kanserinde, daha çok genç hastaları etkilediği için çocuk sahibi olmak isteyenlere benim yöntemi kullanıyoruz. Rahimin kendisi korunarak rahim ağzı alınıyor. Bu yöntemin bazı riskleri olmakla beraber hastalara çocuk doğurma şansı tanıyor. Popüler bir durumda. Bu nedenle seminerde tüp bebek doktorlarına bilgi verdim. Yaklaşık 20 yıldır İngiltere’de çalışıyorum. Kanser ameliyatları dışında başka ameliyatlar da yapıyorum. Jinekolojik onkoloji cerrahıyım. Eğitimimi tamamlamam 16 yıl sürdü”


Ali Küçükmetin’in çalışmalarını öven Dr. Rafet Gazvani, DHA’ya Türk doktorun uyguladığı yöntemi şöyle açıkladı “Rahimi almadan yapılan ameliyatla kanser çıkartılıyor. Rahim yerinde bırakıldığından eğer hasta gençse, bu şekilde kendi rahmini kullarak gebe kalması imkanı doğuyor. Genç hastaların eğer çocukları yoksa, bazı rahim kanserlerinde küçük bir bölümü alınabiliyor. Ameliyattan kısa bir süre sonra kadınlara tüp bebek tedavisi yapılarak kendi çocuğuna hamile kalması sağlanıyor. Birkaç yıl sonra rahim alınabiliyor. Ali Küçükmetin’in yaptığı ameliyatın özelliği bu. Rahime en az zarar vermeye çalışıyor . Rahmin ne kadar büyük bir bölümünü kurtarabilirsek daha sonra gebe kalma şansı o kadar yüksek oluyor. Bu da bizim işimizi kolaylaştırıyor”

 

 

 

DHA-Dış Haberler - Kuzey Kıbrıs TC -