Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüme ulaşılması hedefiyle 12 Ocak'ta İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen ilk oturumla başlayan Kıbrıs Konferansı'nın Crans-Montana'da yarın başlayacak yeni oturumu öncesi tüm taraflar akşam yemeğinde bir araya geldi. 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ev sahipliğinde yarın başlayacak konferansa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum lider Nikos Anastasiadis, garantör ülkeleri temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ile gözlemci sıfatıyla Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonunun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'ın katılması bekleniyor.

Adada kapsamlı bir çözüme ulaşılması hedefiyle geçen ocak ayında Cenevre'de düzenlenen ilk oturumla başlayan konferansın yeni oturumu öncesi Akıncı, Anastasiadis, Çavuşoğlu, Johnson, Kotzias ve Mogherini Crans-Montana'da akşam yemeğinde buluştu. 

Bakan Çavuşoğlu, yemek sonrası BM Genel Sekreteri'nin Özel Danışmanı Espen Eide ile ikili bir görüşme yaptı. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı da İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson ile görüştü.

Müzakere heyetlerinin de katıldığı yemek ve ikili görüşmeler basına kapalı gerçekleşti.

BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenleyen Eide, bu akşam taraflarla açılış yemeğinde bir araya gelerek konferansın formatı ve detayları hakkında konuşacaklarını ifade etmişti.

Eide, Kıbrıs Konferansı'nın adada çözüm için "en büyük şans" olduğunu ama "son şans" olmadığını belirterek, "Bu emsalsiz bir fırsat. Eğer bu fırsat kaçırılırsa son derece üzüntü verici bir durum olacak." diye konuşmuştu. 

Eide: "Kıbrıs Konferansı çözüm için en büyük şans"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde yarın başlayacak Kıbrıs Konferansı'nın adada çözüm için "en büyük şans" olduğunu ama "son şans" olmadığını belirterek, "Bu emsalsiz bir fırsat. Eğer bu fırsat kaçırılırsa son derece üzüntü verici bir durum olacak." dedi.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında Eide, Kıbrıs Konferansı'nın Crans-Montana kentinde yarın başlayacağını bildirdi.

Eide, Kıbrıs Konferansının, ocak ayında Cenevre'de yapılan konferansın devamı niteliğinde olacağını söyledi.

Konferansın ana konusunun "Güvenlik ve Garantiler

" temel başlıkları olacağının altını çizen Eide, bu akşam taraflarla açılış yemeğinde bir araya gelerek konferansın formatı ve detayları hakkında konuşacaklarını ifade etti.