Tüketilmiş çabalara ve tek taraflı yaklaşımlara karşı; tüm bölge için barış ve istikrar anlamına gelecek egemen eşitliğe dayalı iki devletli çözümü her alanda savunmaya devam edeceğiz. KKTC'nin bağımsızlığı ve egemenliği konusunda taviz vermeyecek, haklı mücadelesinde KKTC devleti ve Kıbrıs Türk halkı ile omuz omuza olmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Kıbrıs'taki Rum ve Türk liderler Nikos Anastasiadis ile garantör ülkeler olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere dışişleri bakanları, 27-29 Nisan arasında Kıbrıs sorununun çözümü için gayriresmi görüşmelere katılmak üzere Cenevre'deydi.

Bugün sona eren toplantılarda resmi müzakerelere başlamak için sonuca ulaşılamadığını, toplantıya ev sahipliği yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres açıkladı.

Türk tarafı, tek taraflı ilan edilen ve sadece Türkiye'nin tanıdığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) tanınmasına ve egemenliğine dayalı bir çözümde ısrar ederken Rum tarafı, son 50 yılda olduğu gibi Avrupa Birliği'nin de desteğiyle iki toplumlu, iki bölgeli federasyon çözümünü öneriyor. Taraflar önerilerden geri adım atmayınca, Cenevre'de uzlaşmaya varılamadi