Akıncı, Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camii’ne saldırıyı kınadı


 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Güney Kıbrıs'taki Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camii’ne yapılan saldırı ile cami duvarına yazılan İslamofobik ve ırkçı sloganları esefle kınadı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, "Rum liderliği bu konuda hızlı hareket ederek gereken araştırma ve soruşturmayı tamamlayıp failleri meydana çıkararak gereken yasal işlemleri yapmalıdır" dedi.


Cumhurbaşkanı Akıncı'nın saldırı ile ilgili açıklaması şöyle:
"Leymosun’daki Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camii’ne 3 adet molotof kokteyli ile dün gece yapılan saldırıyı ve cami duvarına yazılan İslamofobik ve ırkçı sloganları esefle kınıyorum. Rum liderliği bu konuda hızlı hareket ederek gereken araştırma ve soruşturmayı tamamlayıp failleri meydana çıkarmalı, gereken yasal işlemleri yapmalıdır. Bu tür davranışlar hiçbir şekilde müsamaha ile karşılanamaz. Hangi dine ait olursa olsun ibadethaneler saygıyı hak eden kutsal yerlerdir ve nerden ve kimsen gelirse gelsin her türlü saldırı kınanmalı, failleri cezasız bırakılmamalıdır."
 
Uluçay, Limasol’daki köprülü Hacı İbrahim Ağa Camisi’ne yapılan saldırıyı kınadı


 
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Limasol’daki Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camisine yapılan saldırıyı kınadı.
Uluçay yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:
“Kıbrıs Türk halkının adadaki tarihi dini ve kültürel varlığına yönelik bu saldırı asla kabul edilemez.
Suçluların derhal bulunması ve en kısa sürede yargılanarak caydırıcı cezalara çarptırılması adadaki barışa hizmet edecek tek yoldur.
Bir yandan Kıbrıs Türk halkına bu çirkin ve kabul edilemez saldırı karşısında sükunet çağrısı yaparken, Kıbrıs Rum halkına da bu tür kişilere ve eylemlere asla göz yummamaya davet ediyorum.
Bu noktada Kıbrıs Rum liderliğine çok büyük sorumluluk düşmektedir. Suçluların bulunması ve cezalandırılması için gereken tedbirleri derhal almalıdırlar.
Öte yandan, başta Kıbrıs Rum Yönetimi olmak üzere Rum siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin bu saldırıyı kınamaları Kıbrıs Türk halkına bu aşamada verilebilecek en olumlu ve güçlü bir mesaj olacaktır.”
 
Tatar: "Caminin yakılmak istenmesi kabul edilemez"


 
Güney Kıbrıs’ın Limasol şehrindeki Köprülü Camii’ye molotof kokteyli atıldı, duvarlara ırkçı ve İslam karşıtı sloganlar yazıldı.
Başbakan Ersin Tatar, Güney Kıbrıs’ın Limasol kentinde bulunan Köprülü Camii’nin yakılmak istenmesinin kabul edilemez bir durum olduğunu belirtti ve Rum Yönetimi’ni derhal failleri yakalamaya çağırdı.
Tatar, “Hükümet olarak Limasol’daki Köprülü Camii’nin 3 adet molotof kokteyli atılarak yakılmak istenmesini sineye çekmemiz asla söz konusu olamaz” dedi.
Tatar, şunları kaydetti:
“Üzülerek öğrendik ki tüm dünyada pandemi süreci henüz devam ederken Rum kesiminde aklını yabancılarla, özellikle de Müslümanlarla bozanlar, onlara ve ibadethanelerine saldırı düzenlemek için fırsat kollayanlar var.
Caminin yakılmak istenmesi kabul edilemez bir durumdur ve Rum Yönetimi derhal failleri yakalama yoluna gitmelidir.
Rum halkı ve Rum Yönetimi bilmelidir ki ırkçı, İslamiyet düşmanı yaklaşımların kimseye faydası olamaz.
Bu tip yaklaşımlara göz yumanlar gün gelir en büyük zararı kendileri görür.”
 
Özersay: "Rum yönetiminin suçluları bulup cezalandırması elzem"


 
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, camiye saldırıyı kınadı.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Özersay, “Limasol’da Köprülü camiye yönelik olarak yapılan saldırıyı kınıyorum. Yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı formunda ortaya çıkan bu gerici ve çağdışı yaklaşımlar kabul edilemez. Rum yönetiminin bu olayların suçlularını bulup cezalandırması elzemdir, kendilerini gereğini yapmaya ve caydırıcı bir tutum ortaya koymaya davet ediyorum” ifadelerine yer verdi.
 
Ankara’dan Güney Kıbrıs’ta camiye yönelik saldırıya kınama


 
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY), Limasol kentinde bulunan Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camisi'ne molotof kokteyliyle gerçekleştirilen saldırıyı lanetledi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Kıbrıs Rum kesiminde, Limasol'de bulunan asırlık Köprülü Camisi'ne yapılan saldırıyı şiddetle lanetliyorum. Rum yönetimini bu saldırılar karşısında artık samimiyetle tavır almaya, bu alçak saldırının faillerini bir an önce bulup cezalandırmaya davet ediyorum. Türkiye olarak her türlü şiddet eyleminin karşısında durmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminde, Limasol kentinde bulunan Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camisi'ne molotof kokteyliyle gerçekleştirilen saldırıyı kınadı.
T.C. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Güney Kıbrıs Rum Yönetiminde, Limasol kentinde bulunan Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camisi'ne molotof kokteyliyle gerçekleştirilen alçak saldırıyı kınıyoruz." denildi.
Açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:
"İbadet özgürlüğünün ve ibadet yerlerinin kutsallığının korunması sorumluluğu çerçevesinde Rum Yönetimi bir an önce gereken önlemleri almalı, failleri yakalamalıdır. İslam karşıtlığı kaynaklı söylem ve eylemlerin Kıbrıs meselesine çözüm bulunması yönündeki çabalara katkı sağlamayacağı aşikardır. Bu tür saldırıların sadece Müslümanları hedef almadığı, bütün insanlık için ortak tehdit olduğu unutulmamalıdır."
 
Kıbrıs’taki dini liderler Limasol’daki camiye yapılan saldırıyı kınadı


 
Kıbrıs’taki dini liderler Limasol’daki Köprülü Cami’ye yapılan saldırıyı kınadı.
İsveç Büyükelçiliği tarafından yürütülen Kıbrıs Barış Sürecinin Dini Yolu ofisinden, Müslüman, Rum Ortodoks, Latin, Maronit Ortodoks dini liderleri adına ortak bir açıklama yayımlandı.
Açıklamada, Köprülü Cami’ye yanıcı maddelerle saldırıldığı ve ırkçılık ve yabancı düşmanlığı içeren duvar yazıları yazıldığına dikkat çekilerek vandallık eyleminden üzüntü duyulduğu ve kınandığı kaydedildi.
Kutsal ibadet yerlerine yapılan her türlü saldırının kınandığı belirtilen açıklamada, bunun ibadet özgürlüğünü, yakınlaşmayı ve insan haklarını ilerletmek için çalışan tüm kesimlere saygısızlık olduğu vurgulandı.