Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, "Kıbrıs Konferansı’nda hedef, sadece tek bir başlıkta ilerleme sağlamak değil, tüm başlıklarda sonuca varmak ve Kıbrıs sorununu çözmek olmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Burcu, yaptığı yazılı açıklamada, KKTC tarafının İsviçre’nin Crans-Montana kentinde 28 Haziran'da yapılacak Kıbrıs Konferansı’nda, 4 Haziran’da New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis ile yaptığı 3’lü toplantıda varılan mutabakata sadık kalarak çalışacağını belirtti.

Kıbrıs Konferansı'nın gündemine ve çalışma ilkelerine ilişkin Kıbrıs Rum tarafının farklı yaklaşım ve açıklamaları bulunduğuna işaret eden Burcu, bunların BM Genel Sekreteri Guterres ile varılan mutabakatı çarpıtmaya yönelik olduğunu bildirdi.

Burcu, Crans-Montana’da olumlu sonuca varılabilmesi için tarafların varılan mutabakatlara saygı göstermesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

BM Genel Sekreteri Guterres ile varılan ve açıklanan mutabakata uygun bir şekilde, konferansta tüm başlıklar birbiriyle bağlantılı ve paralel bir şekilde ele alınacağını kaydeden Burcu, garantörlerin de dahil olacağı 5’li çalışmalarda "güvenlik ve garantiler" başlığı, 2’li çalışmalarda da diğer tüm başlıkların masada olacağını aktardı.

KKTC tarafının bu mutabakata sadık olduğunu ve Kıbrıs Konferansı’na bu anlayışla katılacağını belirten Burcu, "Bunun için, New York mutabakatına uygun çerçevede, paralel bir süreç izlenerek resmin bütününün ortaya çıkarılması gereklidir. Kıbrıs Türk tarafı, bu mutabakata sadıktır ve Kıbrıs Konferansı’na bu anlayışla katılacaktır. Kıbrıs Konferansı’nda hedef, sadece tek bir başlıkta ilerlemek sağlamak değil, tüm başlıklarda sonuca varmak ve Kıbrıs sorununu çözmek olmalıdır." ifadelerini kullandı.

BM, 9 Haziran'da aldığı karara istinaden, Kıbrıs müzakerelerinin KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum lider Anastasiadis'in yanı sıra garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere ile gözlemci olarak AB'nin katılımıyla 28 Haziran'da İsviçre'de tekrar başlayacağını duyurmuştu. 

Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda Mayıs 2015'te yeniden başlayan müzakereler, "Ekonomi", "Avrupa Birliği"
, "Mülkiyet"
, "Yönetim-Güç Paylaşımı"
, "Toprak" ile "Güvenlik ve Garantiler

" olmak üzere altı temel başlıktan oluşuyor.