İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasında Suriye'nin Halep şehrindeki insani krizle ilgili acil oturum düzenlendi. Oturumda konuşan Johnson, Halep'in doğusunda yaşayan 275 bin kişinin kuşatma altında olduğunu belirterek, "Halep'in doğusunda yaşananlar, Suriye'deki iç savaşın başlamasından bu yana gördüğümüz en büyük ve en amansız kuşatma." dedi.

Halep'te son iki haftada yarısını çocukların oluşturduğu 376 kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Johnson, Halep'in doğusundaki bütün hastanelerin bombalandığını, bunun savaş suçu olduğunu kaydetti. Halep yakınlarında geçen ay Birleşmiş Milletler yardım konvoyunu hedef alan saldırıyı anımsatan Johnson, "Mevcut tüm kanıtlar, Rusya'nın saldırıdan sorumlu olduğuna işaret ediyor." ifadesini kullandı.  

Protesto çağrısı

Johnson konuşmasında, Suriye iç savaşındaki rolü dolayısıyla Rusya'ya yönelik İngiltere'de protestolar yapılması çağrısında bulunarak, "Rusya'nın Londra Büyükelçiliği önünde protestolar görmek istiyorum. Savaş karşıtı protestolar düzenleyen, 'Stop the War Coalition' grubu şu anda nerede?" diye konuştu. 

Rusya'nın, Suriye'deki iç savaşla ilgili mevcut tavrını sürdürürse "dışlanmış bir ülke olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu" vurgulayan İngiltere Dışişleri Bakanı, Rusya'ya yönelik baskının yaptırımlarla daha da artırılması gerektiğini söyledi. Suriye'de kalıcı çözümün siyasi yolla ve ateşkesle mümkün olacağını dile getiren Johnson, "Ateşkesin nisan ayında sona erdiğini biliyoruz. Ancak bu, sürecin öldüğü anlamına gelmiyor. İngiliz hükümeti bu sürecin yaşaması için elinden geleni yaptı ve yapıyor." dedi. 

Nazi benzetmesi

Parlamentodaki oturum, Muhafazakar Parti milletvekili ve eski Uluslararası Kalkınma Bakanı Andrew Mitchell'ın sunduğu soru önergesi sonucu yapıldı.

Mitchell, oturumdan önce İngiliz basınına yaptığı açıklamada, Rusya'nın Suriye'yi bombalamasını Nazilerin 1930'larda İspanya'ya yönelik saldırılarına benzetti. Mitchell, Rusya'yı ve ülkenin Devlet Başkanı Vladimir Putin'i uluslararası hukuku ihlal etmekle ve savaş suçu işlemekle suçlayarak, "Nazilerin İspanya'da Guernica'da yaptıklarının aynısına şahit oluyoruz. Rusya, uluslararası hukuku ihlal ediyor." dedi.


AA