Kıbrıs Barış Harekatı'nın 43. yıl dönümü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC)  tören ve etkinliklerle kutlanıyor.

Kıbrıs Türk halkını özgürlüğe kavuşturan 20 Temmuz 1974'teki harekatın yıl dönümü olan "20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı" kutlamalarına Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra çeşitli ülkelerden çok sayıda konuk katılıyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum tarafının isteksizliği nedeniyle Kıbrıs Türk halkının ambargolar altında bir yaşam sürmesinin adil bir durum olmadığını belirterek, "Rum tarafı istemiyorsa gönüllerinin olmasını bekleyecek halimiz yok." dedi. 

Akıncı, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 43'üncü yıl dönümü dolayısıyla Bayrak Radyo Televizyonundan (BRT) yaptığı açıklamada, Rum tarafının 1964'ten beri ele geçirdiği ve tek toplumlu hale getirdiği tanınmış devlet erkini paylaşmakta sorun yaşadığını, muhtemel bir çözümün en temel ilkesini içine sindirmekte zorlandığını söyledi.

İsviçre'nin Crans-Montana kasabasında yapılan Kıbrıs Konferansı'nda çok arzu ettikleri halde olumlu bir sonuca varılamamasında kendilerinin sorumluluğu olmadığını dile getiren Akıncı, çözüm arayışlarında güvenliğe özen gösterdiklerini ama bunu diğer taraf için tehdit unsuru olmayacak ölçülerde değerlendirdiklerini ifade etti.

Cumhurbaşkan Akıncı, Rum tarafının "Sıfır asker, sıfır garanti" söylemini benimseyemeyeceklerini belirterek, "Biz varılacak anlaşma hükümleri uygulandıkça, iş birliği ve güven duygusu arttıkça, askeri boyutu azalan bir anlayış sergiledik." diye konuştu.

- "Kıbrıs’ta çözüm isteyen taraf Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye'dir"