Kıbrıs Kültür Festivali’ni bu yıl Konsey ile birlikte yapmak için bir araya gelen Kıbrıslı kuruluşlar, Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi’nin kendi başkanlar kurulu kararıyla birlikte festival yapmaktan vaçgeç­tiğini belirterek, “Toplum yararına yapılacak festivali hep birlikte yap­maktan yanayız. Kapımız hala açık. Konsey ayrı yapmak isterse de kös­tek değil destek oluruz” açıklama­sını yaptılar.

Türk Toplumu Futbol Federas­yonu, Kıbrıs Türk Toplum Merkezi, Londra Türk Masterler, Kıbrıs Türk Cemiyeti, Kıbrıslı Sanatçılar Plat­formu ve Şeyh Nazım Dergahı tem­silcileri geçen salı akşamı Wood Gre­en’deki Grand Palace’de yaptıkları basın toplantısında Haziran’da or­tak olarak yapılması planlanan Kıb­rıs Kültür Festivali’ne ilişkin açıkla­malarda bulundular.

Grup adına konuşan Kıbrıs Türk Toplum Merkezi sözcüsü Niyazi En­ver, geçen yıl Konsey’in düzenlediği festivale bütün toplum kurum ve ku­ruluşlarının destek verdiğini belir­terek, “İngiltere’de küçük bir top­lumuz. Festival kendi kültürümüzü unutmamak, asimile olmasını önle­mek, çocuklarımıza özgüven sağla­mak için önemli sosyal bir etkinlikti. Bu festivali daha başarılı kılmak, bü­yütmek ve bütün toplumu organi­zasyona katmak amacıyla Konsey ile birlikte yapmaya karar vermiş ve bu amaçla da tüzük hazırlamıştık” dedi.

Hazırlanan ortak tüzüğü basına dağıtan Enver, “Festival Komitesi’ne Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi 4, Kıbrıs Türk Toplum Merkezi 3, Türk Eğitim Konsorsiyumu 3 ve Türk Top­lumu Futbol Federasyonu 3 dele­geyle katılacaktı. Festival geliri de kurulacak ortak vakfa aktarılacaktı. Ne yazık ki Konsey son derece adil olan ve asgari müştereklerdeki bu birliktelikten son anda vazgeçti. Konsey’in bu tavrını anlamakta zor­lanıyoruz. Biz yine de yolumuza de­vam ediyoruz. 10 Haziran’da festival yerini tuttuk. Biz hâlâ festivali top­lum yararını düşünerek birlikte yap­maktan yanayız. Eğer Konsey gelirse kapımız açıktır, ayrıca bir festival yapmak isterlerse de yine toplum yararını düşünerek destek oluruz. Basından da bu desteği onlara da sunmasını isteriz” dedi.

Enver, toplumun herkesimini ku­caklamasını planladıkları Festival’in Ramazan ayına denk düştüğü için kapanışı da iftarla bitirmeyi planla­dıklarını açıkladı.Kıbrıslı Sanatçılar Platformu adına konuşan Ertanç Hi­dayettin de şunları söyledi: “Geçen yılki festivalin başarısı hepimizin. Anlaşmaya göre 2018 yılının festivali bütçesinin ve yönetiminin kontrolü bu yıl da Konseye bırakılacaktı. An­cak diğer yıllarda festival gelirleri dört grubun açacağı bir banka he­sabına atılacak, bu dört grup ve son­radan katılacak kişi ve gruplardan oluşacak Vakıf hesabına aktarıla­caktı. Vakıf festivallerden elde edi­lecek gelirleri eğitim, kültür, sanat ve diğer toplumsal çalışmalar için demokratik bir şekilde alınacak ka­rarlar ışığında harcayacaktı. Konsey bu öneriyi reddetti ve sadece bu yıl değil, her yılın gelir ve yönetiminin Konsey tekelinde olmasında ısrar etti. Bunun üzerine Kıbrıs Türk Top­lum Merkezi ve Türk Toplumu Futbol Federasyonu ayrılarak bu yıl kendi Festivalini yapma kararı aldı. Arala­rında yapılan ve toplum arasındaki çalışmaları ile bilinen diğer dernek­lerin de iştiraki ile bir seri toplantı sonucu bir komite oluşturuldu ve 10 Haziran tarihinde bir Festival orga­nizesi için çalışmalara başlandı. Ara­bulucuların iki grubu bir araya ge­tirme ve tek festival organize etme çabaları şimdiye kadar başarısızlıkla sonuçlandı.”

Basın toplantısında yer alan Kıb­rısk Türk Cemiyeti (KTC) Başkanı Emir Osman da KTC’nin Oxford Stre­et’deki binasının toplum yararına ak­tif olarak kullanılması için 2013’de başkan olduğu tarihten bu yana çaba gösterdiğini söyledi.

Osman son olarak KKTC’de ya­pılan toplantıda binanın mülk sa­hibi olan KKTC’deki Evkaf’ın bina­nın kiraya verilerek kira gelirinin toplum kurum ve kuruluşlarının kuracağı ortak vakfa verilerek, Ku­zey ve Güney Londra’da iki Kıbrıs toplum merkezinin alınması sözü verildiğini sözlerine ekledi.

Türk Toplumu Futbol Federas­yonu adına toplantıda yer alan başkan yardımcısı Serdar Sarı da KKTC Milli Takımı’nın 31 Mayıs’ta Conifa kupası için Londra’da 16 ta­kım ile maç yapacağını belirterek, “Milli Takım, Türk Toplumu Futbol Federasyonu’ndan da bir oyuncu alarak sahaya çıkacak. Rum lobi­sine karşın Londra’da sahaya çık­ması başarıdır. Toplum olarak maç­lara destek verelim ve olası Rum kesiminin protestolarına karşı da birlik ve desteğimizi göstrelim” dedi. Sarı, toplum üyelerinin, “İnternetten http://www.conifa. org/en/2018/03/07/stadium-and-ticketing-information-for-conifas- 2018-paddy-power-world-football-cup/ adresinden biletlerini ön­ceden almalarını öneririz” diye devam etti.