Kıbrıs müzakereleri yedi ay aradan sonra yeniden başladı.

 

 

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, geçen yıl Ekim ayından beridir askıda olan Kıbrıs müzakerelerini yeniden başlatma çerçevesinde bir araya geldi.

 

 

Liderler bölgedeki BM İyi Niyet Misyonu Ofisi'nde bir araya geldiler.

 

 

İlk görüşmede KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim ve Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide kapıda karşıladı. Liderlerin bugünkü görüşmede genel olarak konuların üzerinden geçip müzakerelerin yapısı ve sıklığını karara bağlamaları bekleniyor. Görüşmede, müzakerelerin yeniden başlamasına destek vermek amacıyla dün adaya gelen BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim da hazır bulunuyor.

 

 

Cumhurbaşkanı Akıncı'ya müzakereci Özdil Nami'nin yanı sıra müzakere heyeti üyeleri Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin ve Dışişleri Bakanlığı'ndan müzakerelerde not tutucu olarak görev yapacak olan 3. Sekreter Sertaç Güven; Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'e ise Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis başkanlığındaki müzakere heyeti eşlik ediyor. Liderler, 11 Mayıs'ta sosyal içerikli akşam yemeğinde bir araya gelmiş, görüşme sonrasında bir açıklama yapan BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, iki liderin 11 Şubat Ortak Açıklaması'nın ruhuna uygun şekilde Kıbrıs'ın geleceği üzerine görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetmişti. Eide, her iki liderin de, yakalanan momentumun devam ettirilmesi ve vakit kaybedilmeden ortada bulunan fırsatın değerlendirilmesi konusunda hemfikir olduklarını da belirtmişti. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ise, son günlerde yaptığı açıklamalarda, Anastasiadis ile gerçekleştirdikleri sosyal içerikli yemekli görüşmede, iyi bir başlangıç yaptıklarını, iyi başlangıçların önemli olduğunu, ancak müzakerelerin sonunun iyi gelmesinin daha önemli olduğunu vurgulamıştı.

 

 

Akıncı, müzakerelere nereden başlanacağıyla ilgili olarak ise, hangi noktada kalındığına ilişkin bir klişe söylemeye gerek olmadığını belirtmişti.