Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Masada iki devlet olacaksa biz bu müzakere sürecine varız. Yoksa masada onlar devlet, biz toplum olduğumuz sürece kimse çözüm rüyasını görmesin” dedi.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlukonuk olduğu bir televizyon programında, Kıbrıs’ta milli mücadele yıllarında Anavatan Yavruvatan, Mehmetçik ve Mücahitlerin birlikte gösterdiği kahramanlık sonucu Kıbrıs adasında Türk varlığını koruduklarını ve o kahramanlık sonrası ortaya çıkan KKTC’nin bugün 34’üncü yaşını kutladığını belirterek, tüm şehitler ve gazilerin önünde saygı ile eğildiklerini kaydetti. 

“MÜCADELE ARTIK SAVAŞLA DEĞİL…” 

Kıbrıs’ta mücadelenin artık savaşla değil, ekonomi, sağlık, eğitim, turizm, tarım ve çevre gibi alanlarda yakalanacak başarılar ile olduğunu, bu konuda da üzerlerine birçok görev düştüğüne işaret eden Ertuğruloğlu, bu alanlarda da her konuda olduğu gibi Anavatan ile birlikte çalışarak KKTC’yi geliştireceklerini söyledi. 
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Crans Montana’da başarısızlıkla biten 50 yıllık müzakere sürecinin ardından Kıbrıs konusundaki yeni sürecin de Anavatan ile birlikte istişare içinde şekillendirileceğini belirterek, şöyle devam etti: 

“Bizim açımızdan net olan bir şey vardır; 50 yıllık başarısızlığı kanıtlanan eski müzakere sürecine asla geri dönmeyeceğiz. Bu konuda eleştirilerimi yapmaktan geri durmayacağım. Başarısızlığı kanıtlanmış ve bitmiş müzakere süreci, federasyon görüşmeleri, adına ne isterseniz deyin, bu süreç yeniden canlandırılamaz. 

Bu başarısız olan ve biten müzakere süreci, bir mazeret yaratılarak, başka veya yeni bir süreçmiş gibi, başarılı olabilecekmiş gibi gösterilmeye çalışılıyor. Tepkim bunadır. 
Crans Montana son çabaydı, tüm taraflar, herkes, Cumhurbaşkanı da, biz de, Türkiye de bunu söyledi. Ama şimdi bahane yaratılmak isteniyor, ‘son aşamaya gelmiştik, Rumların da seçimleri vardı o yüzden çözümden uzaklaştılar’ gibi… Bu yalandır. Neye yanaştı Rum, dönüşümlü başkanlıkta mı yakınlaştınız. Zaten bizi azınlık gören Rum dönüşümlü başkanlığı size verir mi. Herkes artık bazı gerçekleri görmelidir. Rumların niyetsizliğini herkes görmelidir. Bu politika Kıbrıs Türk halkına zarar verir.” 
Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, müzakereden kaçmadıklarını ama başarı şansı olmayan müzakere sürecine de daha fazla tahammülleri kalmadığını, Kıbrıs Türk halkının kaybedecek zamanı olmadığını ifade etti. 

“50 yıllık BM parametrelerinden ne kazanım elde ettik! 50 yıl sadece masada tutulduk. İzolasyonlar altında ezildik. Onlar BM, AB üyesi oldu” diyen Ertuğruloğlu, Rumların tanınmış devlet, Kıbrıs Türk halkının da “toplum” olarak masada oturduğu bir süreçten anlaşma ile kalkmanın mümkün olmadığını söyledi. 

“İKİ DEVLET OLACAKSA MÜZAKERE OLUR” 

Ertuğruloğlu, “Yeni süreçte müzakere olacaksa, masada o devlet ben toplum olarak değil, iki devlet olacaksa müzakere olur” diyerek, şöyle devam etti: 

“İki devlet masaya oturacaksa biz bu müzakere sürecine varız. Yoksa onlar devlet biz toplum kimse bu şekilde çözüm bulunacağı rüyasını görmesin. Kıbrıs Türk halkının zamanını boşa harcamaktan vazgeçin. 

Rumlar bizimle ne eşitlik ne de güvenlik temelinde bir anlaşmaya gelmez. Zaten Rumlar bunu açıkça söylüyor. ‘Garanti ve güvenlikleri istemiyorum’ diyor, biz de bunlardan vazgeçmeyiz diyoruz. O zaman bu müzakerelerin sürmesi neyi değiştirecek. Bu adada önce iyi komşu olalım, Rum bizi azınlık olarak görmekten, Türkiye’ye işgalci demekten vazgeçsin, haklarımıza statümüze eşitliğimize saygı göstersin, ambargolar altında ezmekten vazgeçsin, ona göre masaya oturalım. 

Rumlar sıfır asker sıfır garanti diyor. Müzakerelerde oyun oynuyorlar ama biz görmemezlikten geliyoruz, birbirimizi suçluyoruz. Bu doğru bir tutum değildir. 
Rum tarafında seçim var, başkan kim seçilirse seçilsin bir şey fark etmeyecektir. Rum tarafında Ulusal Konsey kararları vardır ve gelen başkan onlara uymak zorundadır. Zaten başarısızlıkla sonuçlanan 50 yıllık süreçte Rumların aslında hiçbir şekilde çözüm istemediği görülmüştür.”

NATO tepkisi: Türk ulusuna yapılmış bir hakarettir"

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, NATO tatbikatındaki "Atatürk ve Erdoğan düşmanlığı" skandalına ilişkin, "Bu menfur olayın sorumlularının görevden el çektirilmiş ve NATO Genel Sekreteri tarafından Türkiye'den özür dilenmiş olmasına karşın, soruşturmanın derinleştirilerek olayın arkasında bulunanlar hakkında da gerekli işlemin yapılmasını ve benzeri olayların tekrarlanmaması için tedbir alınması NATO'dan beklenendir." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Ertuğruloğlu, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ana vatan Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafının düşman ülkelerin liderleri arasında gösterilmesini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isminin kullanılarak, sahte bir adres üzerinden düşman ülkelerle iş birliği yaptığı yönünde mesaj verilmeye çalışılmasını şiddetle protesto etti.

Bir skandal teşkil eden bu olayın ne müttefiklik ne de dostluk ile bağdaşmadığını vurgulayan Ertuğruloğlu, "Söz konusu olay Türk ulusuna yapılmış bir hakarettir. Bu menfur olayın sorumlularının görevden el çektirilmiş ve NATO Genel Sekreteri tarafından Türkiye'den özür dilenmiş olmasına karşın soruşturmanın derinleştirilerek olayın arkasında bulunanlar hakkında da gerekli işlemin yapılmasını ve benzeri olayların tekrarlanmaması için tedbir alınması NATO'dan beklenendir." ifadesini kullandı.