KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum lideri Nikos Anastasiadis, Lefkoşa ara bölgede Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk çocukların ortak düzenlediği "Dünya Çocuk Günü" etkinliğinde bir araya geldi. Dayanışma Evi'ndeki etkinlikte Akıncı ve Anastasiadis çocukların oyunlarına katılarak hatıra fotoğrafı çektirdi. 

Cumhurbaşkanı Akıncı, burada yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türk ve Rum çocukların bu etkinlikte farklı dillerde olsa da birlikte oynanabildiğini, iletişim kurulabildiğini büyüklere gösterdiğini vurguladı.

- "Kıbrıs ortak ülkenizdir"

Farklılıkların barış içinde bir arada yaşamaya engel oluşturmadığını söyleyen Akıncı, farklı dil, din ve kültürlerin tam tersine zenginlik olduğunu dile getirdi. Akıncı, sorunları barışçıl yöntemlerle ve sevgiyle çözmenin önemine işaret ederek şunları söyledi:

"Sevgili çocuklar; bazılarınız Kıbrıs'ın kuzeyinde bazılarınız Kıbrıs'ın güneyinde yaşıyor olsanız da Kıbrıs ortak ülkenizdir. Bizler, dostum Nikos ile zaman zaman sorunlar yaşasak da sizlere daha sık bir araya gelebilmenizin koşullarını yaratmak için çalışıyoruz. Sizler için barış, özgürlük, eşitlik ve güven içinde çalışıp üretebileceğiniz, dünyanın en güzel ve bir tane ülkelerinden olacak birleşik bir federal Kıbrıs hedefliyoruz. Bu yıl sonuna kadar kurmayı hedeflediğimiz birleşik federal Kıbrıs'ın geleceği, dilerim siz çocuklar kadar güzel olsun. Dünya Çocuklar Günü'nüz kutlu olsun." 

- "Çocuklar Kıbrıs'ın geleceğidir"

Rum lideri Nikos Anastasiadis de çocukların Kıbrıs'ın geleceği olduğunu belirterek çocukların geleceği için Cumhurbaşkanı Akıncı'yı çalışmaya davet etti.

Her zaman karşılıklı saygıya dayalı herkesin barış içinde yaşadığı bir ülke kurmak istediklerini kaydeden Anastasiadis, “Ülkemiz, hepimizin ortak ülkesidir. Size barış içinde yaratıcı olma imkan ve fırsatını sunabilmek lazım. Bu benim ve arkadaşım Mustafa’nın görevidir.” dedi.

Etkinliğin ardından Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum lideri Anastasiadis ara bölgede bulunan Dayanışma Evi'nde baş başa görüştü. 

- Liderler 8 Haziran'da görüşecek

Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Akıncı, çocukların katıldığı etkinliğin müzakerelerin yeniden başlamasını sağladığını belirterek 8 Haziran Çarşamba günü Anastasiadis ile müzakereler çerçevesinde bir araya geleceklerini söyledi. 

Akıncı, Rum yönetiminin müzakere süreci devam ederken Kuzey Kıbrıs’taki Rum mallarıyla ilgili Avrupa Konseyi’ne sunduğu öneriyi doğru bulmadığını söyleyerek “Kıbrıs sorununun çözümü yeniden başlayacak müzakerelerde olacak. Mahkeme koridorlarında değil.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs sorunu çözümsüz kaldıkça bu tür meselelerin bir şekilde gündeme geleceğini belirterek “Temenni ederiz ki iki lider olarak müzakereleri bu yıl sonuna kadar başarıyla sonuçlandırabilelim. Aklın yolu bir. Bu akıl yolu da bize bir an evvel müzakereleri başlatıp çözüme varmayı söylüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Rum lideri Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılan Dünya İnsani Zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yemek davetine katılmasına tepki göstererek 27 Mayıs'ta yapılması planlanan liderler görüşmesine katılmayacağını açıklamıştı.

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.