İngiltere’nin başkenti Londra’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Temsilciliği’nde, toplum liderleri Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş ile Dr. Fazıl Küçük ve 21-25 Aralık Şehitler Haftası için bir anma töreni düzenlendi.

KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Zehra Başaran’ın ev sahipliğinde düzenlenen törende Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Çınar Ergin, Büyükelçilik Müşaviri Sinan Kuzum, Muavin Konsolos Mert Sav, Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği Hv. Askeri Ataşesi Hava Uçk. Bkm. Yb. Onur Kıyıcı, Silahlı Kuv. ve Kr. Ataşesi P. Alb. İsmail Candan Aşcı, Ekonomi Başmüşaviri Süleyman Beşli, T.C. Merkez Bankası Temsilcisi ve Ekonomi Müşaviri Dr. Çiğdem İzgi Koğar, onur konuğu olarak katıldı.

KKTC Londra Konsolosu Ülkü Alemdar’ın da hazır bulunduğu törenin açılış konuşmasını Eğitim ve Kültür Ataşesi Gülgün Özçelik’in gerçekleştirdi. Etkinliğin katılımcılar arasında sivil toplum kuruluşlarından (STK) İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı Leyla Kemal, Türk Toplumu Futbol Federasyonu (TTFF) Başkanı Kemal Soyer, Kuzey Londra Türk İslam Vakfı Başkanı ve Limasollular Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tevfik Zekai, İngiltere Türk Kadınları Yardım Derneği Başkanı Ayşe İbrahim, Çanakkale Anma Platformu Başkanı Servet Hassan, Konsey eski başkanlarından Aysın Yılmaz ve çok sayıda vatandaş yer aldı.

‘UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ’

Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunması ardından Büyükelçi Başaran günün anlam ve önemini belirten bir konuşma gerçekleştirdi. Kıbrıs’ta Kıbrıslı Türklerin varolması ve özgürlüklerine kavuşması için ömür boyu uğraşan iki toplum liderimizi anmak için bugün burada toplanıldığını ifade eden Başaran, “Özgürlük ve mücadele lideri Dr. Fazıl Küçük’ün ölümünün 34. yıldönümü, kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın ölümünün 6. yıldönümü. Bir de 21- 25 Aralık tarihleri Milli Mücadele ve Şehitler Haftası. Bugün burada Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs adasında özgürlük ve bağımsızlığına kavuşması için mücadele eden ve bu uğurda can veren şehitlerimize teşekkür eder ve onları saygı ile anıyoruz” dedi. Başaran, Kıbrıs Türk halkının ilk olarak 27 Kasım 1948 tarihinde Lefkoşa’da yapılan bir mitingde Rauf Denktaş ve Dr. Küçük’ün konuşmaları ile Kıbrıslı Türkler’in varolmak için direnişini başladıklarını, sonuçta Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın Türklerin bağımsız bir devleti olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni 15 Kasım 1983 yılında kurduğunu, Türkiye’nin garantisine dayalı temelin oluşturulmasını sağladığını belirtti.

20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’nı da değinen Başaran, şöyle konuştu; “Türkiye’nin 20 Temmuz Barış Harekatı ile Kıbrıslı Türkler özgürlüğüne kavuşmuş ve adada huzur ve güven ortamı oluşmuştur. Dolayısıyla 21- 25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası münasebetiyle bağımsızlık ve özgürlük uğruna can veren aziz şehitlerimizi minnet, şükran ve saygıyla anıyoruz. Kıbrıs Türk halkı önce Dr. Fazıl Küçük daha sonra Rauf Denktaş etrafında kenetlenerek yaşam mücadelesi vermiş bir halktır.”

Dr. Küçük ve Denktaş ile güzel günlerin geldiğini ifade eden Başaran, “Bu vesile ile Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk insanının kanından ve canından her zaman sağladığı destek için şükranlarımızı bir kez daha yinelerken şehitlerimizi minnet ve rahmetle anarken bu uğurda mücadele ederek sağ kalan gazilerimize de sağlık ve esenlikler dilerim. Sizleri unutmadık ve unutmayacağız” şeklindeki sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Londra Temsilcisi Büyükelçi Zehra Başaran, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Tören ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Londra Temsilcisi Büyükelçi Zehra Başaran, Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Çınar Ergin, diğer resmi görevliler ve bir grup sivil toplum temsilcisi.

Törende (soldan- sağa) Büyükelçilik Müşaviri Sinan Kuzum, T.C. Merkez Bankası Temsilcisi ve Ekonomi Müşaviri Dr. Çiğdem İzgi Koğar, KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Zehra Başaran, Gülten Başaran, T.C. Londra Başkonsolosu Çınar Ergin, Silahlı Kuv. ve Kr. Ataşesi P. Alb. İsmail Candan Aşcı, Hv. Askeri Ataşesi Hava Uçk. Bkm. Yb. Onur Kıyıcı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Londra Temsilcisi Büyükelçi Zehra Başaran (soldan- beşinci) ve bir grup sivil toplum temsilcisi.

Anma etkinliğinden fotoğraflar...

Halil YETKİNLİOĞLU/ LONDRA