Ağustos ayı başında görevine başlayan Kuzey Kıbrıs Türk CUmhuriyeti Londra Temsilcisi Büyükelçi Zehra Başaran,Eurovizyon'a yaptığı açıklamada, Londra’nın özel bir önem taşıdığını belirterek, Kıbrıslı Türklerin varlığını ve temsiliyetini gözetmek, seslerini duyurmak ve vatandaşlarına en iyi hizmeti vermenin başlıca görevleri olduğunu söyledi.

Gazetemizi Bedford Square’deki makamında kabul eden Temsilci Zehra Başaran, gelir gelmez çalışmaları devraldığını kaydederek, “ Benim için bu görevin meslek hayatımda onurlandırıcı ve gurur verici bir görev olduğunu belirtmek isterim” dedi.

DİASPORA’DA ÇOK NÜFUSUMUZ VAR

Temsilcilik görevlileri  Esra Emin ve Dilşad Şenol ile beraber gazetemize demeç veren Başaran, dünyanın her yerinde Kıbrıslı Türk vatandaşlarını bulunduğunu, Kanada’dan Avustralya’ya, İngiltere’den Almanya’ya kadar çok sayıda ülkede soydaşlarının yaşadığına dikkati çekerek, şunları söyledi;

Kıbrıs’ta 1918’de cumhuriyet kuruldu. 1930’larda büyük bir göç dalgası yaşandı. Kıbrıslı Türkler geleceklerini adada göremeyince gemilerle Adana’ya, Mersin’e göç ettiler. Türkiye’ye giden , oraya yerleşen Kıbrıslı Türklerden nedense bahsedilmiyor. Nüfus dolaşımı konusunda herkesin ailesinde hikaye var. Ekoonomik, siyasi nedenle bir göçler devam etmiştir. Dünyanın her yerinde Kıbrıslı Türk var. Avustralya’dan Kanada’ya, İngiltere’den Almanya’ya kadar çeşitli ülkelerdeyiz.. En fazla vatandaşımız ise Britanya’dadır. Birleşik Krallık’ta temsilciliğimizin çalışması özel bir önem taşımaktadır."

Zehra Başaran, Eurovizyon Editörü Mihrişah Safa'ya açıklamalarda bulundu

Konuşmamızda, 1963 yılında Küçükkaymaklı’daki evlerinde anne ve babası Gülten ve Selçuk Başaran ve ikiz kızkardeşleri ile çekilen fotoğraflarını gösteren Temsilci Zehra Başaran, sözlerine şöyle devam etti;

Buradaki görevin iki bacaklıdır.. Birinci, buradaki Kıbrıslı Türk toplumu ile kucaklaşmak, ihtiyaçlarına cevap vermek.. Konsolosluk, diğer işlemlerine yardımcı olmak. Vatandaşlarımın tüm ihtiyaçlarına imkanlarımız nispetinde cevap vermek ve yardımcı olmak..

Görevimin diğer yanı ise İngiliz Dışişleri Bakanlığı, Avam ve Lordlar Kamarasıyla ilişkilerdir. Burada bir varlık gösteriyoruz. Britanya ile tarihsel bir bağımız var. Diplomatik ilişkilerimizi yürütüyoruz. Parlamentoda Dostluk Grubumuz var.. Lordlar ve milletvekili üyelerimiz bulunuyor. Zaman zaman Avam Kamarasında , Kıbrıs ile ilgili soru-cevap oturumlarını izliyoruz."

Göreve başladığı sürenin yaz aylarına rastladığı için daha sakin geçtiğini belirten Başaran, Londra’daki ilk ziyaretine gelenlerin, İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Yöneticileri olduğunu kaydetti. 


Sivil toplum örgütü temsilcilerinin, makamına gelerek, “hoşgeldin” ziyaretleri yaptığını söyleyen Zehra Başaran’la görüştüğümüz gün, Britanya Türk Kadınları Derneği Başkanı Maviş Fuchs, Başkan Yardımcısı Funda Aksanoğlu ve Saymanları Sevgül Özkor ile Çanakkale Anma Platformu Başkanı Servet Hassan da yeni temsilciyi ziyaret ediyordu.


Etkin sivil örgütlerinden ÇAP Başkanı Servet Hassan ile BTKD Başkanı Maviş Fuchs, çalışmaları hakkında Başaran’a bilgi vererek, etkinliklerinde Temsilci Zehra Başaran’I aralarında görmekten büyük mutluluk duyacaklarını vurguladılar. Başaran da sivil toplum kurumlarının faydalı çalışmalarına herzaman Temsilcilik olarak destek olduklarını , kendi döneminde de buna devam edeceklerini kaydetti.

-ZEHRA BAŞARAN KİMDİR ?


KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Zehra Başaran 1958’de Lefkoşa’da doğdu. 1970-1974 yıllarında The English School, Nicosia’da okudu ve 1976’da Türk Maarif Kolejinden mezun oldu.

1981’de Aberdeen Üniversitesi Ekonomi bölümünden M.A.(Honours) derecesi ile mezun oldu.

2002’de New School University Graduate Faculty of Political Science bölümünden M.A. derecesi ile mezun oldu.

1983’de Dışişleri Bakanlığında göreve başladı. Diplomatik kariyeri boyunca Bakanlığın değişik bölümlerinde ve yurt dışında çeşitli görevler aldı. 1991-1995 yıllarında Washington Temsilciliğinde ve 1999-2003 yıllarında New York Temsilciliğinde görev yaptı.

2003-2005 yıllarında Protokol Müdürü olarak görevlendirildi.

2009-2016 yıllarında Dışişleri Bakanlığında Ekonomik, Kültürel ve Sosyal İşler Müdürü olarak görevlendirilen Başaran 11 Ağustos 2016 tarihinden itibaren KKTC Londra Temsilcisi olarak göreve başladı.


Eurovizyon.co.uk