Açılış töreninde yaptığı konuşmada Erdoğan: “Güneydekiler bu sudan istifade etmek istiyorlarsa adını barış suyu koyar onlara da buradan su veririz. Bizim için önemli olan insandır ve biz hep bana değil hep bize diyoruz özelliğimiz bu” dedi. 


 



KKTC’ye Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı su temin projesi için yapılan Geçitköy Barajının açılış töreninde “2.5 milyon mülteciyi Türkiye ağırlıyor, ekmeğini onlarla paylaşıyor, şimdi de suyunu bizimle paylaşıyor” dedi. 


Akıncı’nın konuşması “Recep Tayyip Erdoğan” sloganlarıyla bölününce Akıncı, Erdoğan’ın birazdan konuşma yapacağını hatırlatarak: “Şimdilik sloganları o saate saklayalım benim size söyleyecek bir sözüm daha var.” dedi ve Erdoğan’ın bu projeye katkısının çok büyük olduğunu ifade etti. Adanın giderek sarı bir ada haline geldiğini ifade eden Akıncı, gelen su ile adanın tekrar yeşil ada haline geleceğini de vurguladı. Gelen suyun nasıl kullanılacağının önemine değinen Akıncı, “bu topraklara düşen her damlanın kıymeti bilinmeli” dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada, proje için uzun yıllar inançla çalıştıklarını belirterek: “Bugün verdiğimiz sözün haklı gurunun sevincini yaşıyoruz.” dedi. “İnanç öyle bir şeydir ki tekeden bile süt çıkarır”diyen Erdoğan, çalışmalarının meyvesini aldıklarını belirtti. 

 



Prohjenin 1 milyar 600 milyon dolara mal olduğunu belirterek, insanların eserleriyle anıldığına dikkat çekti. Erdoğan: “Eşşek ölür kalır semeri insan ölür kalır eseri. Şimdi eserlerle mi anılacağız lafla mı anılacağız eser eser laf bu.” dedi.


Erdoğan adaya barışın gelmesini temenni ettiklerini ifade ederek, “Ada’da adil, kalıcı sürdürülebilir barışı isteyen taraf her zaman Türk tarafı olmuştur. Temennim o dur ki Anadolu’dan gelen bu sudan adil ve kalıcı barış ile birlikte Ada’nın tamamı nasibini alsın. Bu sudan barış umudu da nasibini alsın” dedi. 


“Türk halkı bugünlerde birlik ve beraberlik içinde milli değerlerine sahip çıkarak gelmiştir” ifadelerini kullanan Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile birlikte barajın açılışını “Su gibi aziz olun” diyerek yaptı.

 

 

 

DHA-Dış Haberler - Kuzey Kıbrıs TC -