Kıbrıslı Müzakereleri temsilcisi Kudret Özersay, Londra’da görüşmelerin son safhasını anlattı. Kıbrıslı Türklerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, Özersay, yol haritasın ihtiyaç olduğunu vurgularken, BM’in rolünün artırılmasından yana olduklarını da ifade etti.

Londra’da görüşmelerde bulunan Kıbrıslı Türk müzakereci Kudret Özersay,Kıbrıslı soydaşlarıyla biraraya geldiği toplantıda,  adayla ilgili müzakerelerin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için Türk ve Rumların, birlikte adım atması gerektiğini vurgulayarak, “ Bir yol haritasına ihtiyacımız var” dedi.

Kuzey londra’da Grand Palace’da yüzlerce Kıbrıslı Türkün katıldığı toplantıya, KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı, Konsolos Mustafa Beyazbayram, diplomatlar, Müzakere heyetinden Güneş Onar da katıldılar. Kıbrıs konusunda gelinen son aşamayla ilgili bilgi veren Özersay,  Türk tarafı olarak Birleşmiş Milletler’in müzakerelerdeki rolünün artırılmasından yana olduklarını da ifade etti.

 

Adada yıllardır devam eden, sık sık tıkanan, ancak son aylarda hızlanan görüşmelerin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için Kıbrıslı Türk ve Rumların  birlikte adım atması gerektiğini vurgulayan Özersay “Müzakere masasında bir yol haritasına ihtiyacımız var. Yani buradan oraya nasıl gidilecek? Ya da bir bardak su içmek için ne yapmak gerekli, bunun için bir yol haritasına ihtiyaç vardır. Eğer bir yol haritanız yoksa içecek bir suyununuz da yoktur, olmasının da bir manası yoktur. Dolayısıyla bu müzakerelerden bir sonuç elde etmek istiyorsak, bir yol haritasına ihtiyaç vardır" dedi.

 

Görüşmelerde tarafların yıllardır birbirini suçladığını,  artık bundan  vazgeçimesi gerektiğini söyleyen Kudret Özersay, “Biz bu yol haritasını başkası bizim yerimize yapsın demiyoruz. Bu yol haritasını, Kıbrıslı Rumlarla oturup hazırlamamız gerektiğini düşünüyoruz. Bunun bir ihtiyaç olduğunu söylüyoruz” diye konuştu.

Özersay, sözlerine şöyle devam etti: “Suçlama oyunu devri bitmiştir. Artık kimse bununla ilgilenmiyor. Rumlar, Türk tarafını çözüm istemediği yönünde suçlamış, Türk tarafı Rum tarafını suçlamış, bunun artık kimsenin ilgisini çekmediğini bilmek lazım. Suçlama oyununun bir manası kalmadı. Artık kapsamlı bir çözüm olacaksa bunun bir nevi son şans olduğunu biliyor ve söylüyoruz. Bunun için yapılması gereken şey şudur; eğer gerçekten bir niyet varsa bunu çözmek istiyorlarsa biz Kıbrıs Türk tarafı olarak bu çözüme hazırız. Gerekli cesareti göstererek, bu mücadeleyi yaparız." 

Müzakerelerde 12 yıldır aktif rol aldığını belirten Özersay, Kıbrıs adasında mülkiyet konularındaki görüşmelerin evlerini yeniden terk etmek zorunda kalacak, göç etmek zorunda kalacak insanlar yaratmaması gerektiğini vurguladı. 

Son dönemde Kıbrıs'ın yeniden dünya gündemine geldiğini dile getiren Özersay, uluslararası topluma da sürece gerekli şartları sağlamak konusunda itici rol oynamama çağrısında bulundu. Özersay, "Eğer denizdeki zenginliklerin Kıbrıslı Türklere de ait olduğunu söylüyorsanız, o zaman bunun gereğini yapın. Kıbrıslı Türklere de ait olan bu zenginliği sadece Kıbrıslı Rumlar çözüm olmadan çıkarsın, kullansın diyorsanız, 2004'te Avrupa Birliği üyeliğinde yaptığınız hatayı tekrar edersiniz" yorumunda bulundu.
 

ABD'nin son dönemde Kıbrıs müzakere süreciyle yakından ilgilendiğini belirten Özersay, "Bazı kişiler bunun Amerika'nın kendi çıkarları için atmış olduğu adımlar olduğunu söylüyorlar, olabilir. Dünyada bütün devletler kendi çıkarları için politika yürütürler ve bundan daha doğal bir şey olamaz. Biz bu çıkarları, Kıbrıs Türkü'nün çıkarlarıyla, bu adanın geleceğiyle doğru yönde örtüştürebilirsek eğer, Kıbrıs Türkü'nün çıkarlarını ileriye taşıyabilirsek bu açıdan kendi tarafımızdan bir sıkıntı görmüyoruz" diye konuştu.