MUSTAFA KÖKER

Crown Tüp Bebek Merkezi Başkanı, Dr. Halil İbrahim Tekin, Kuzey kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde sağlık sektörünün ülkeye gelir sağlayan üçüncü büyük sektör olduğunun bildirdi.

Yöneticisi olduğu Crown Tüp Bebek Merkezi’nin 1999 yılında kurulduğunu ve bugün dünyanın birçok ülkesinden talep alan konuma geldiğini belirten Tekin, turizm ve üniversitelerin ardından sağlık sektörünün geldiğinin altını çizdi.İlk tüp bebek merkezinin kuruluşu hakkında bilgi veren Tekin, “Daha önce hastalarımızı Yunanistan’a gönderiyorduk ama başarısız sonuçlar alıyorduk. 1999 yılında merhum Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile yaptığımız görüşmenin ardından hizmete açtık. İlk dönemler kolay olmadı ama yaptığımız başarılı sonuçlar artınca talepler yükseldi ve iş iyice büyüdü.2007’de olağanüstü bir başarıya ulaştığımızı söyleyebilirim. Geriye baktığımızda son 18 yıllık süreçte doğru bir iş yaptığımızı görüyoruz. Şu anda KKTC’de bizimle birlikte 13 ayrı Tüp Bebek Merkezi mevcut” dedi.

AVRUPA KITASINDA İKİNCİ BÜYÜK SEKTÖR

Dr. Tekin taleplerin yüzde 75’inin Türkiye ve Türki Cumhuriyetlerden, geri kalan kısmının ise İngiltere’den geldiğine işaret ederek, “İngiltere’de belli bir isim sahibi olduğumuzu söyleyebilirim. Birçok uzman İngiliz hekim bizi tercih ediyorlar. Biz de bu gelişmeye güvenerek, her geçen gün işlerimizi büyütüyoruz ve daha çok yatırım yapıyoruz. Yeni merkezimizde modern sistemle daha iyi hizmet veriyoruz. Burada yumurta donasyonu, cinsiyet tayini ve çeşitli genetik hastalıkların tesbiti, az  da olsa sperm bankası müracatları oluyor. Aşılama da dahil olmak üzere her türlü tüp bebek aşılama yapılıyor merkezimizde. Ciddi anlamda taşıyıcı anne talebi de geliyor ve bunu yasaların izin verdiği çerçevede değerlendiriyoruz. Geçen yıllar içerisinde KKTC’nin tüp bebek konusunda Avrupa kıtasında ikinci en büyük sektörü oluşturuyor. En büyük merkezler İspanya’da, biz de mevcut pastadan yüzde 10 civarında bir pay alıyoruz. Bizim için bu çok büyük bir gelişme çünkü İspanya 60 milyona yakın nüfüsa sahip büyük bir Avrupa ülkesi. Biz ise burada sadece 250 bin nüfusu olan bir adayız. Bu aynı zamanda KKTC’yi önemli bir sağlık turizmi merkezi haline getirdi. Ada’daki 13 tüp bebek merkezinde 500’e yakın insan çalışıyor. Ayrıca yan sektörler içinde ciddi bir gelir kaynağı oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Gazinolar öncelikli olarak otel sektörü, çoğunluğu yurtdışından gelen 100 bine yakın öğrencisi olan üniversiteler ve üçüncü sektör olarak tüp bebek merkezlerinin KKTC’ye katma değer sağladığının altını çizen Dr. Tekin sözlerini, “Sağlık sektörünü, bacasız sanayi diye tanımlayabiliriz. Çünkü tabiata zarar verecek, çevreye sorunu olmayan ve katma değeri çok yüksek bir sektör” diye tamamladı.

Crown Tüp Bebek Merkezi, KKTC'de alanında en iyi kadrolarla sağlık sektörüne hizmet sunuyor.