‘Asrın Projesi’ olarak adlandırılan ‘Su Temin Projesi’nde Mersin’den KKTC’ye su pompalanmaya başlandı. Toros’lardan KKTC’ye giden ilk suyu sadece Milliyet görüntüledi. Su, Girne Güzelyalı bölgesinde Devlet Su İşleri’ne ait tesisin deniz sahilinden karaya çıkarıldı. 
 
 
Bir müddet daha sahile akacak suyun, boruların içi temizlenmesinden sonra kullanım aşamasına geleceği belirtildi. Mersin’den akan su kısa zaman sonra pompalanarak Geçitköy Barajı’na akacak. Oradan da, Başkent Lefkoşa’ya su verilmeye başlanacak. Suyun Ada’ya çıkışı ile ilgili resmi törenlerin 29 Ekim’de yapılması planlanıyor. Törenlere Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan’ın da katılması bekleniyor.
 
‘Mucize gerçekleşti’
 
Suyun adaya ulaşmasını, “Bir mucize gerçekleşti” diye değerlendiren Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, “Dünyanın en kıymetli şeyidir su. Kuzey Kıbrıs’ın Anavatan Türkiye’den gelen suya kavuşması büyük olay” dedi. Su ile birlikte “ülkeye yatırımların artacağını, tarımın gelişeceğini” kaydeden Evren, “Barış su adı altında Rumlara da su verebiliriz” diye konuştu.
 
 
Rum İstihbarat Teşkilatı da, hazırladığı bir raporu Meclis’e sunmuş ve “Suyun gelmesi ile Kıbrıslı Türklerin zenginleşeceği” uyarısı yapmıştı. Mersin’den KKTC’ye giden su, ülkenin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak. KKTC’ye yılda 75 milyon metreküp su iletilecek.