MİHRİŞAH SAFA
 

Konsey bünyesinde düzenlenen toplantıda, Hukukçu Osman Kasapoğlu, İngiltere, Türkiye ve Avustralya’daki Kıbrıs Türk Dernekleri tarafından desteklenen konu hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Bu konuyla ilgili olarak İngiltere, Türkiye ve Avustralya’daki Kıbrıs Türk Derneklerinin ortak kararının, Eylül ayında KKTC Parlamentosuna sunulacağı açıklandı. Toplantıda, İngiltere ve bölge ülkelerden 2, Türkiye ve bölge ülkelerden 2, Avustralya ve bölge ülkelerden de 1 milletvekilinin  seçilerek Kıbrıs Türk Parlamentosuna gönderilmesi fikri ortaya atıldı.

 

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

 

Konsey Başkanı Çetin Ramadan ve Komite Başkanı, Leyla Kemal,  konferanslara başlamadan önce yaptıkları giriş konuşmalarında;  41 yıldır bir devlet çatısı altında yaşayan 300 bin Kıbrıs Türkü,    Kıbrıs dışında yaşayan  yaklaşık 600 bin civarındaki Kıbrıs  vatandaşını  söz konusu çözüm önerisini de dikkate alarak kucaklamak ve  bu devletin eşit haklara sahip vatandaşları olarak onların da temsilcileri vasıtasıyla ülke parlamentosunda temsiliyetlerini esas alan yeni yasal düzenlemeleri yapmak zorunda olduklarını vurguladılar.

 

 

Yurt Dışı Kıbrıslı Türklerin Hakları Komitesi İngiltere sorumluları , Başkan Leyla Kemal, Neyire Açıkalın, Ersu Ekrem, Olgun Sadık, Ertuğrul Mehmet, Suzin Ertin’den oluşuyor. Australya Komitesi Nedim Hüseyin, KKTC  komitesi Ali Ratip Doğruer ve Osman Kasapoğlu, Türkiye komitesi ise Nesim Tüzmen’den oluşuyor.

 

Konuşmacı Hukukçu  Osman Kasapoğlu  anayasal bir hak olan seçme ve seçilme talebinin Kıbrıs’taki yasama organı  tarafından  yurt dışında yaşayan vatandaşlara iadesi  için, bir çözüm önerisi oluşturma çalışmalarının  9 yıldır  devam ettiğini belirtti. Kasapoğlu bu yıl çok daha genel bir birliktelik  sağlanarak, yurt dışında en fazla Kıbrıs’lı Türkün yaşadığı İngiltere, Türkiye ve Avustralya’daki  Türk Derneklerinin de bir çatı altında  (İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Öncülüğünde) birleşerek daha yüksek bir  ses  çıkarma yönünde karar aldıklarını açıkladı. Bu karar doğrultusunda 18-28 Temmuz 2015 tarihlerinde Sidney ve Melbourne da, 5-15 Ağustos 2015 tarihlerinde de Türkiye’de; Ankara,  İstanbul, Bursa, Mersin ve İzmir’de bilgilendirme konferanslarını tamamlayarak, 25-30 Eylül 2015 tarihlerinde de Kıbrıs’taki büyük buluşmayı gerçekleştirerek, yurt dışındaki Genel Talebi  bir  talep bildirisi şeklinde KKTC Parlamentosuna ve yasama ile Yürütme organlarının temsilcisi  olan Cumhurbaşkanı ve Hükümet Başkanına sunacaklarını açıkladı.

 

Osman Kasapoğlu  konuşmasında; “Çözüm önerisi ile,  seçme ve seçilme hakkını kullanabilmek için yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin hangi formatta oy kullanıp, aday olabileceği ile ilgili   bir dizi çalışma yaparak, tanınmamış bir devlet olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşları  için uygulanabilir en gerçekçi modeli oluşturduklarını ifade etti.

 

ÇÖZÜM ÖNERİSİNİN MODEL ALINDIĞI ÜLKELER İTALYA VE ESTONYA

 

 Kıbrıs’ta 5 seçim çevresinden 50 milletvekili seçildiğini ve bunların kendi bölgelerinin milletvekilleri olarak parlamentoda  seçim bölgelerini temsil ettiklerini ifade eden konuşmacı Kasapoğlu, değişen ve gelişen dünyada 115 ülkenin yurt dışındaki vatandaşlarına seçme seçilme hakkı kullandırarak esas anavatanlarının parlamentosunda temsiliyetlerini mümkün kılmakta olduklarını ve anayasaya göre hem bir hak hem de bir ödev olan “seçme ve seçilme haklarını”kullanabilmeleri için yasal düzenlemelerini tamamlayarak uygulamaya başladıklarını anlattı.

 

Komitenin  hazırladığı çözüm önerisine göre ; İngiltere, Türkiye , Avustralya  ve civar bölgelerde oturan KKTC Vatandaşları , yine bu bölgelerde yaşayan ve ister Kıbrıstaki siyasal partilerden ve isterlerse bağımsız olarak aday olacak olanlar arasından 2 + 2+1 (5)  milletvekilini  seçerek KKTC Cumhuriyet Meclisine gönderecek.

 

Bu seçimlerin yapılmasında en büyük sorunun söz konusu ülkelerde sandık kurmak olduğunu anlatan Kasapoğlu , KKTC nin  tanınmamışlığı sebebi ile Türkiye dışındaki ülkelerde sandık kurulmasının  mümkün olamayacağının bilindiğini ve buna bir alternatif çözüm  bulduklarını ifade etti.

 

2005 Yılında Estonya’nın   internetle seçim oylamasını gerçekleştiren ilk  ülke olduğunu kaydeden Kasapoğlu,  Estonya’nın bu oylama yönteminin yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkler için en uygun oy kullanma yöntemi olduğunu  ifade etti. Kasapoğlu, Kıbrıs’taki otoritenin  gerçek anlamda bu çözüm önerisi değerlendirmesini ve son şekli de verildikten sonra yurt dışında yaşayan yüzbinlerce Kıbrıs Türkü  tüm ülke sorunlarının çözümünde aynı frekanstan ses vermeye başlanılması gerektiğini söyledi.

 

Kasapoğlu ayrıca,  Yurt dışında yaşayan vatandaşların  temsilcileri aracılığı ile Anavatanları Kıbrıs’ta temsil edilmelerinin,  KKTC Anayasasında  hem  bir hak , hem de bir  vatandaşlık ödevi olduğunu, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Kararları ve  Avrupa Adalet Divanı Kararları ( ABAD ) ile de  tüm dünya ve AB. Ülkelerince teyit edilen vatandaşlık haklarının  en önemli ilkelerinden olduğunu  söyledi.