Londra’da aileleri bilinçlendir­mek ve desteklemek amacıyla düzen­lenen ‘Aile Eğitimi Kurs Programı’na yoğun talep var. 2010 yılından bu yana Enfield Belediyesi başta olmak üzere diğer belediyelere ait resmi kurum ve kuruluşlarla çalışan Aile Danışmanı ve Eğitmeni Esen Etkin, yardımcısı Erdenay Tezel, ailenin toplumun omurgası olduğunu be­lirterek programın önemine değindi.

Türkiye ve Kıbrıs kökenli toplu­mun yoğun olarak yaşadığı Barnet ilçesindeki okullarda da çok sayıda seminerler veren eğitmenler Et­kin ve Tezel programlarına, Wood Greende’ki Cemevi’nde devam ediyorlar. Kurs sonunda konuştu­ğumuz Eğitmen Etkin, Londra’da uyuşturucu ve çetelere karışmış çok sayıda zengin, fakir çocukların olduğunu belirtti. Eğitmen Etkin, çocukların uyuşturucu ve çeteler bataklığına sürüklenmelerini say­gınlık ve statü kazanmak, arkadaş edinmek, bir yere ait olma duygusu, heyecan, aile sıcaklığından yoksun olmak, güç, korunma, para ve arka­daş baskısı gibi sebeplerden kaynak­landığını söyledi.

Etkin, “Yaş ortalaması insanın kanını donduracak derecede dü­şük. İşin içinde küçücük çocuklar, dağılmış aileler, hayata küsmüş ve kaybolmuş gençler var ve bu endişe verici bir durum” şeklinde konuştu.

Etkin, ‘Bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ şeklindeki düşünceler konusunda aileleri uyardı.

Yapılan araştırmalar sonucunda Türkçe konuşan toplumun eğitim alanında listenin sonlarında oldu­ğunu belirten Etkin, “Uyuşturucu ve çeteleri buna dahil edersek, ma­alesef çocuklarımızın bu bataklığın içerisinde olduklarını görebiliyoruz. Etkin, uyuşturucu ve çetelere dahil olan zengin ve varlıklı aile çocukla­rının yanı sıra kız çocuklarının da bu tür çetelere ilgi gösterdiğini ve çetelere katıldığını üzülerek gözle­mekteyiz diye sözlerine ekledi.

Kıbrıs doğumlu olan ve uzun yıl­lar Türkiye’de yaşayan Esen Etkin, İngiltere’ye geldikten sonra Türk okullarında yaptığı çalışmalar ve Eldon School (Parent Governor) Aile temsilcisi, görevlerinde bulun­duğunu, Türkçe konuşan toplumu iyi tanıdığını ve bunun eğitim ko­nusunda avantaj olduğunu söyle­yerek şöyle devam etti: “Bizlerin görevi toplum ile profesyoneller arasında köprü vazifesi görmek. Gerektiğinde profesyonellerin ye­rini almak, ya da yapılan toplantı­larda toplumun savunucusu olmayı görevlerimiz arasında sayabiliriz. Eğitimini aldığımız ve uzmanlaştı­ğımız 3 ana başlık, Suç, Eğitim ve Sağlık alanlarında. Bizlere bağlı ola­rak üçünü ya da birini seçebiliyo­ruz. Benim alanımda özellikle eği­tim alanında. ‘Aileleri ve toplumu güçlendirmek’tir, 13 hafta süren Ebeveyn programları, 13 hafta sü­ren 11 yaş üzeri çocuklara; cinsel eğitim dersleri, 6 haftalık çetelere, arkadaş baskısı, uyuşturucu, öfke kontrolü gibi programlari konu alan cözum bulma derslerini sayabiliriz. Bu dersler genellikle okullarda ve­riliyor.”

Yapılan araştırma istatistiklere göre Türkçe konuşan toplumun eğitim alanında listenin sonlarında bulunduğunu ve buna uyuşturucu ile çetelerin dahil edildiğinde pek de iyi bir konumda olmadığımızı, çocuklarımızın bu batağın içeri­sinde olduklarını ifade eden Etkin, şöyle devam etti: “Aileler olarak farkında olmadan yaptığımız bir­çok yanlış var. Kullandıkları negatif disiplin yöntemleri bunlardan biri. Bu ülkede yaşamamıza rağmen bu ülkeyi tanımamaya, konuştuğu dili öğrenmemeye ve alışkanlıklarımız­dan vazgeçmeme konularında ıs­rar ediyoruz. Ancak unutulma­ması gereken önemli bir konu var ki, çocuklarımız toplum içerisinde bizlerden çok daha aktifler. Bu du­rumda çocuklarımız bir adım öne çıkarıyor. Buradaki hayatımızı ya­şarken, ‘Bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ mantığıyla hareket ediyoruz. Taki o yılan dönüp bize zarar verene kadar. O zamanda çok geç kalmış oluyoruz.”

Henüz ilkokul çağlarında olan çocukların isteklerini yerine ge­tirmek birbiriyle yarışan ailelerin bu tutumlarının çocukları etkiledi­ğini belirten Etkin, bu yarışta bazı çocukların unutularak aile sıcaklı­ğından mahrum kaldıklarını sözle­rine ekledi.

Derslerin genellikle kurumlar aracılığı ile verildiğini, bu derslere ilgi ve ihtiyaç duyan ailelerin okul­lardaki aile destek bölümü, ya da Belediyelerin aile destek birimleri ile temasa geçebiliceklerini söy­ledi. Etkin aynı zamanda ailelerin kendisiyle de temasa geçebilecek­lerini belirtti.