AK Parti Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik, Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel'den oluşan AK Parti heyetiyle Londra'da 4 gün süren temaslarını tamamlayan Mehdi Eker, temaslarını AA muhabirine değerlendirdi.

İngiltere'de parlamento, sivil toplum kuruluşları, düşünce kuruluşları ve basın organlarıyla  yoğun bir görüşme trafiği gerçekleştirdiklerini anlatan Eker, temaslarında FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi ile sonrasında yaşanan gelişmelerle ilgili muhataplarını bilgilendirdiklerini söyledi.

Bilgi kirliliğiyle mücadele 

Eker görüşmelerde özellikle Türkiye’nin FETÖ unsurlarını devletten temizlemesiyle ilgili bilgi aktardıklarını belirterek,  FETÖ'nün uluslararası medyayı kullanarak Türkiye'de olanı biteni yanlış aksettirdiğini, iftiralar attığını ve bilgi kirliliği oluşturduğunu anlattı.

"FETÖ aracılığıyla yayılan kirli malumatın mutlak suretle temiz malumatla değiştirilmesi gerekiyor." ifadesini kullanan Eker, "Buna, bu enformatik kirliliğe, bu dezenformasyona karşı Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün kurum ve kuruluşlarının ve bütün vatandaşlarının dünyadaki diğer ülkelerdeki bütün muhataplarıyla bir şekilde temas imkanı bulup gerçekleri söylemesi gerekiyor." görüşünü dile getirdi.

Temaslarında muhataplarına olaylara yeni bir pencereden bakma imkanı verdiklerini, bunun da muhatapları tarafından açıkça dile getirildiğini anlatan Eker, "Ulaşabildiğimiz kesimle ilgili bir sorun olmuyor ama herkese böyle teke tek ulaşma imkanımız yok. Bu insanların tamamı uluslararası medyadan bilgi ve haber alıyor. O halde uluslararası medyada bu şekilde mutlaka bir çalışma yapılması gerektiği sonucuna vardık. Bununla ilgili önümüzdeki süreçte bir çalışma ihtiyacı olduğunu değerlendirdik." şeklinde konuştu.

Eker, Türkiye'nin kendi davasını ve meselelerini sadece "yangın anında veya hemen yangının ertesinde" değil, diğer zamanlarda da uluslararası kamuoyu nezdinde takip etmesi, uluslararası medya ve diğer mecraları kullanmak suretiyle anlatması ve gündemde tutması gerektiğini söyledi.

Brexit sonrası ilişkiler

Londra temaslarında İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının (Brexit) ardından Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkilerin alacağı şeklin de gündeme geldiğini anlatan Eker, iki ülke arasındaki ilişkiler bağlamında yeni imkanların açılmasının söz konusu olacağını kaydetti.

Görüşmelerde Suriye ve Irak'taki gelişmelerin de ele alındığını belirten Eker, bu bağlamda muhataplarına Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu terör örgütleriyle mücadelesini anlatma olanağı bulduklarını söyledi.

Mehdi Eker, "Gerek DEAŞ, PKK, PYD ve gerekse FETÖ’nün aslında aynı amaca hizmet ettiği kanaatimizi ve bunlar arasındaki ilişkileri örnekleriyle muhataplarımıza anlattık." dedi.


AA