İngiltere’de yapılan ankete göre azınlık mensuplarının yüzde 69’u ülkede “ırkçılık” sorunu olduğuna inanıyor.

The Guardian gazetesi için bin azınlık mensubu ile bin 797 beyaz arasında yapılan anket, azınlık mensuplarının yüzde 69’unun ül­kede “ırkçılık” sorunu olduğuna, yüzde 43’ünün de düzenli olarak ayrımcılığa kaldıklarına inandığını ortaya koydu.

Ankete göre ülkedeki azınlık mensuplarının yüzde 53’ü saçı, kıyafeti veya genel görünüşü ne­deniyle ayrımcılığa maruz kaldığına inanırken, bu oran beyazlar arasında yüzde 29’da kaldı. Siyahi ve Asyalı etnik azınlık­ların günlük hayattaki deneyimi üze­rine yoğunlaşan ankete göre azınlık mensuplarının yüzde 43’ü son 5 yılda iş yerlerinde terfi sıralamasında gör­mezden gelindiklerine inanırken, böyle düşünen beyazların oranı yüzde 18 oldu.

Azınlık mensuplarının yüzde 38’i son 5 yıl içinde bir mağazada hırsız­lık yaptığından şüphelenildiğini be­lirtirken, yüzde 37’si polis tarafından nedensiz şekilde durdurulduğunu, yüzde 62’si de havaalanı güvenli­ğine takıldığını ifade etti. Azınlıkların yüzde 55’i müşteri olarak girdikleri mağazalarda personel zannedildikle­rini, yüzde 57’si başarılı olmak için başkalarından daha fazla çalışmak zorunda olduklarına inandıklarını, yüzde 40’ı da başkalarından daha az kazandıklarını söyledi.

Ankete katılan etnik azınlık men­suplarının yüzde 50’si toplu taşımada insanların kendi yanlarına oturmak­tan kaçındığını, 55’i sosyal etkinlik­lerden dışlandıklarını, yüzde 72’si restoran gibi mekanlarda kaba dav­ranışlara maruz kaldıklarını, yüzde 60’ı da isimleriyle alay edildiğini kay­detti. İngiltere’nin 66 milyonu bulan nüfusu içinde yaklaşık 8 milyon 500 bin etnik azınlık mensubu yaşıyor.