Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Kuzey Amerika, İngiltere, Avustralya ve İskandinav Ülkeleri Koordinatörü Hüseyin Çalışkan’ın ev sahipliğinde gerçekleşti. İftar yemeğine Londra Başkonsolosu Bekir Utku Atahan Büyükelçilik müsteşarı Özge Demirkurt Atahan, Enfield Belediye Başkanı Sabri Özaydın, Londra Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Karakuş, Türkiye’nin Londra Eğitim Müşaviri Mevlüt Ceylan, TRT World İngiltere Müdürü Fatih Er, Anadolu Ajansı Londra Müdürü Hasan Esen, THY Londra Genel Müdürü Celal Baykal, İçişleri Müşavirleri Kemal Şahin ve Mustafa Erdem ve Adalet Müşaviri Umut İlhan Durmuşoğlu ve Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Yemek öncesi konuklara hitabeden Başkonsolos Utku Atahan, onbir ayın sultanı olarak tabir edilen Ramazan’ın hoşgörü, birlik ve dayanışma ayı olduğunu hatırlatarak, bu vesileyle derneklerle vatandaşlar arasındaki dayanışmanın artacağından ümitli olduğunu ifade etti. İngiltere Türk toplumunun son yıllarda sayı nüfus artışına paralel olarak derneklerin de arttığına işaret eden Atahan, “Sadece sayımız değil, etkinliğimiz de artıyor” dedi.



"İŞ İNSANLARIMIZIN BAŞARISI GÖĞSÜMÜZÜ KABARTIYOR"

Başkonsolos Atahan şöyle konuştu: “Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın iftar programı sayesinde pandemi döneminden sonra tekrar bir araya geldik. Öncelikle onbir ayın sultanı bu Ramazan ayında, İngiltere’deki vatandaşlarımızın ve derneklerimizin dayanışma içinde olması memnuniyet verici. Biliyorsunuz Ramazan ayı, birlik ve hoşgörü ayı, dayanışma ayıdır. Bu ayda, vatandaşlarımız ve derneklerin gösterdikleri birlik ve dayanışmadan dolayı mutluluk duyuyoruz. Bu dayanışmanın önümüzdeki dönemde derneklerimiz arasında artacağını umut ediyoruz. Hepinizin bildiği İngiltere’de vatandaşlarımızın ve derneklerimizin sayısı her geçen gün artıyor. Ama sadece sayımız değil, etkinliğimiz de artıyor. Hepimizin bildiği gibi İngiltere’de çok sayıda başarılı insanımız var ve başarılı işlere imza atıyorlar. Kendi alanlarında Londra’da ve İngiltere’de önemli başarılar elde etmiş birçok iş insanımız var. Bu insanlarımız başarıları göğsümüzü kabartıyor. Bu örneklerin artması için de, vatandaşlarımız arasında, derneklerimiz arasında birliktelik ve dayanışma çok önemli. Birbirimize destek olmalıyız. Karşılaştığımız sorunların çözümü için, başarıların artması için beraber olmalıyız. Bu konuda siz dernek temsilcilerimize ve değerli basın mensuplarına önemli görevler düşüyor. Burada birkaç önemli hususa vurgu yapmak istiyorum. Bunlardan biri milli değerlerimizin önemi. Bu ülkenin kurallarına, yasalarına saygılı bir şekilde yaşarken milli değerlerimize saygı çok önemli. Bunun ilk unsuru da Türkçe anadil. Biliyorsunuz Milli Eğitim Bakanlığımızın görevlendirdiği öğretmenlerimiz var. Londra Yunus Emre Enstitümüz var. Yine Milli Eğitim Bakanlığımızın verdiği online Türkçe dersleri var. Bu derslerden çocuklarımızı ve gençlerimizi lütfen azami ölçüde faydalandıralım. Bu konuda biz her türlü desteği veririz.”



"OYLARINIZI KULLANIN"

Başkonsolos Atahan konuşmasında, yaklaşan yerel seçimler nedeniyle vatandaşların sandığa gitmesi ve aktif siyasete katılımının öneminin altını çizerek, “Malum İngiltere’de seçimler yaklaşıyor. Bütün vatandaşlarımız ve derneklerimizden ricamız oylarını kullanmaları. Herkes vatandaşlık görevini yerine getirip sandığa gitmesi ve oylarını kullanması çok önemli. Burada oy kullanma hakkı olan her vatandaşımız lütfen oylarını kullansın. Siz dernekler olarak da vatandaşlarımıza gerkeli çağrıları yaparsanız bundan mutluluk duyarız. Çünkü bu bir vatandaşlık görevi. Diğer bir konu ise siyasete katılım. Aramızda Enfield Belediye Başkanımız Sabri Özaydın var. Sabri Bey gibi örneklerimizi artırmamız gerekiyor. Özellikle vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı semtlerde çok sayıda belediye meclisi üyemiz var. Bu sayıyı artırmamız gerekiyor. Bu konuda gençlerden ümitliyiz. Gençleri teşvik edin ki siyasete katılsınlar. Gençler hem bu ülke siyasetinin geleceğine yön verebilirler. Bu hem Türk toplumunun sorunlarını ilk elden yerel ve merkezi meclislerde çözmek için çok önemli” diye konuştu.


“İNGİLTERE’DEKİ VATANDAŞLARIMIZI ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

Kuzey Amerika, İngiltere, Avustralya ve İskandinav Ülkeleri Koordinatörü Hüseyin Çalışkan da konuşmasında, “Türk Sivil Toplum kuruluşlarının değerli temsilcileri sizleri ağırlamaktan onur duyuyoruz. Davetimize katılıp bizimle beraber olduğunuz için hepinize çok teşekkür ediyorum. Biz YTB olarak, İngiltere’de Yurtdışı vatandaşlarımızın anavatana aidiyetlerinin korunması, Yurtdışı vatandaşlarımızın yaşadığı ülkelerde anadil, kültür ve kimliklerinin muhafaza edilmesi, yurtdışı vatandaşlarımızın ikamet ettikleri ülkelerde toplumsal statülerinin güçlendirilmesi için 2010 yılında beri faaliyetler yürüten bir kamu kurumuyuz. Bu minvalde başkanlığımız, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza yönelik faaliyetler gerçekleştirmekte olan ilgili tüm kurumlarımızla birlikte yurtdışındaki vatandaşlarımıza ilişkin üstlendiği görev ve sorumluluğu yerine getirmeye çalışmaktadır. Başkanlığımız, icra ettiği faaliyetlerle yurtdışındaki diasporamızın aile yapısı ve sosyo-kültürel değerlerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasını hedeflemekte, bu alanlara yönelik sivil toplum faaliyetlerini desteklemektedir. Aynı şekilde en yoğun şekilde vatandaşlarımızın yaşadığı (Türk nüfusu bakımından Avrupa’da üçüncü ya da dördüncü olması lazım) ülke konumunda olan İngiltere’yi de çok önemsiyoruz. Daha fazla işbirliği için bizim siz sivil toplum kuruluşlarına ihtiyacımız var. Sizlerle işbirliğimizi artırmak istiyoruz. Ben ve arkadaşlarımız size her zaman bir telefon kadar yakınız. Son olarak Başkanımız Abdullah Eren’in selamlarını özellikle hepinize iletmek istiyorum. Hayırlı iftarlar afiyet olsun” ifadelerine yer verdi. Yemeğe katılanlar, leziz yemeklerin yanı sıra samimi ortamda sohbet etme imkânı buldu. (HALİL YETKİNLİOĞLU - HÜRRİYET)