Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), terör örgütü DEAŞ'ın Irak'ın Musul kentindeki Büyük Nuri Camii'ne yönelik saldırısını kınadı.

OHCHR sözcülerinden Ravina Shamdasani, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, "Musul'daki Büyük Nuri Camii ve El Habda minaresine yapılan saldırıyı kınıyoruz. Gelen bilgiler, Irak güvenlik güçleri yaklaşmaya başlayınca DEAŞ'ın camiyi kasten havaya uçurduğuna işaret ediyor." dedi.

Shamdasani, DEAŞ'ın bu saldırısının kutsal mekanlara ilk saldırısı olmadığını belirterek, terör örgütünün daha önce de dini açıdan önem taşıyan cami, kilise, türbe ve mezarlıkları hedef aldığını anımsattı.

"Böylesine kasıtlı bir tahribat, tüm dünyanın ve Irak halkının dini ve kültürel mirasına karşı yapılmış bir saldırıdır." diyen Shamdasani, saldırıyı gerçekleştiren faillerin Mali'deki Timbuktu davasında olduğu gibi savaş suçlarından cezalandırılabileceğini vurguladı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Mali'deki Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan yapıların tahrip edilmesiyle ilgili savaş suçu işlediği gerekçesiyle Ahmet el Faqi el Mehdi’yi 9 yıla mahkum etmişti.

Büyük Nuri Camisi, Haziran 2014'te DEAŞ'ın kenti ele geçirdiği sırada örgütün elebaşı Ebubekir Bağdadi'nin sözde hilafetini ilan ettiği yer olarak biliniyor.