BM Genel  Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel  Sekreter  Antonio Guterres'in Ortadoğu'daki son gelişmeleri "derin endişeyle" takip ettiği belirtildi.

BM DİPLOMATİK ÇABALARI DESTEKLEMEYE HAZIR

Bölge ülkelerine gerginliğin artmasını önlemek ve ayrılıkların üstesinden gelmek için diplomatik yolların denenmesi çağrısı yapılan açıklamada, BM'nin tüm taraflarca arzu edilirse diplomatik çabaları desteklemeye hazır olduğu yinelendi.

BM Genel  Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de daha önce yaptığı açıklamada, "İhtiyaç duyulursa Genel  Sekreter her zaman ara buluculuğa hazır." ifadesini kullanmıştı.

İLK OLARAK 5 ÜLKE İLİŞKİLERİNİ KESTİ

Suudi  Arabistan,  Bahreyn,  Birleşik Arap Emirlikleri (BAE),  Mısır ve  Yemen, pazartesi günü "teröre destek vermekle suçladıkları"  Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu.

Suudi  Arabistan, BAE ve  Bahreyn ülkelerinin hava sahasını  Katar'a kapatarak, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti.  Katar'a karşı yapılan diplomatik ablukaya Maldiv Adaları ve uluslararası toplumca meşruiyeti olmayan darbeci general  Halife Hafter destekçisi  Libya Tobruk hükümeti ile  Moritanya da katılmıştı.