Fransa tarafından Konsey'e sunulan tasarı, bölgedekilere acil yardımın sağlanması ve ortak tahliye operasyonları ile sürece destek verilmesi amacıyla yeni bir anlaşma yapılmasını öngörüyor.

Konsey'in 15 üyesinin de kabul ettiği tasarıya göre tüm taraflar, bu gözlemcilere güvenli, hızlı ve engelsiz erişimi sağlamakla yükümlü.

BM Genel Sekreterliği'ne, bu düzenlemelerin acil olarak sağlanması için gerekli güvenlik önlemlerini alması ve sivillerin refahını sağlaması çağrısı yapıldı.

Rusya, tasarıda kabul edilemez şartlar bulunduğunu belirterek, metnin değiştirilmesini talep etmiş, daha sonra son metnin "kabul edilebilir" olduğunu açıklamıştı.

Salı günü Moskova'da bir araya gelecek Türkiye, Rusya ve İran'ın dışişleri bakanları ile savunma bakanları, Halep krizine yeni bir çözüm bulmak amacıyla görüşmeler yapacak. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, son tahliyelerle bölgeden çıkarılanların sayısının 20 bine ulaştığını söyledi. 

Tahliyeler yeniden başlamıştı

Birleşmiş Milletler (BM), Doğu Halep'te bazı otobüslerin yakılmasıyla duran tahliyelerin yeniden başladığı duyurmuş, binlerce kişi daha bölgeden ayrılmıştı. 

Tahliye edilenler arasında, Twitter hesabından Halep'te yaşananları aktaran 7 yaşındaki kız çocuğu Bana Alabed de var.

30 bine yakın muhalif savaşçı ve sivilin daha Doğu Halep'ten tahliye edilebileceği bildiriliyor.

En az 350 kişinin, geçmişte muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden konvoylarla çıkarılıp, Halep'in batısında hükümetin kontrolündeki yerlere getirildiği belirtildi.

Doğu Halep'ten çıkarılan yüzlerce kişi, kentin kırsal bölgelerinde gıda ve ilaç yardımı yapılan konaklama noktalarına getirildi.

Doğu Halep'te binlerce insan hala, bölgeden tahliye edilmek için zor koşullarda bekliyor. 

BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, Doğu Halep'ten ayrılmayı bekleyenler arasında hasta ve yaralı çocukların da olduğunu bildirmişti.

UNICEF, Pazartesi sabahı hızlanan tahliyelere ilişkin açıklamasında, 47 yetim çocuğun bölgeden çıkarılarak koruma altına alındığını bildirdi.

Açıklamaya göre, yaralı olan veya sıvı kaybına uğrayan bu çocuklardan bazılarının durumu ciddi.

Halep haritası

Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye'deki insani yardım koordinatörü Jan Egeland de Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Doğu Halep ile Foa ve Kefraya'dan yapılan karmaşık tahliye operasyonları tüm hızıyla sürüyor" ifadelerini kullandı.

Egeland, bölgedekilerin tamamının tahliye edilebilmesi için 900'den fazla otobüse ihtiyaç duyulduğunu açıkladı ve "Başarısız olmamalıyız" dedi. 

Halep'te tahliye otobüsleriImage copyrightAFP

Otobüslerin yakıldığı Fua ve Kefraya'dan tahliyeler 

Suriye hükümeti yanlısı güçler, Halep'teki tahliyelerin başlayabilmesi için İdlib bölgesinde muhaliflerin oluşturduğu Şiilerin çoğunlukta yaşadığı Fua ve Kefraya köylerinde yaşayanların bölgeden ayrılmasına izin verilmesini talep etmişti.

Ancak bazı silahlı kişiler Fua ve Kefraya'daki hasta ve yaralıları tahliye için giden en az beş otobüsü yakmıştı.

Halep'te tahliye bekleyen otobüslerImage copyrightAFP

Tahliye operasyonlarının durmasına neden olan bu olaylardan, daha önce Nusra Cephesi adıyla anılan El Kaide bağlantılı Şam'ın Fethi Cephesi'nin sorumlu olduğu ifade edilmişti.

BM'nin Suriye'deki insani yardım koordinatörü Jan Egeland, sabah saatlerinde yaptığı bir açıklamada "Pazar akşamı Halep'in doğusu ile Fua ve Kefraya'dan ilk sınırlı tahliyeler, sonunda gerçekleşti" demişti. Egeland, binlerce insanın kısa sürede tahliye edilmeyi beklediğini de sözlerine eklemişti. 

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Pazartesi sabahı 10 otobüsün bu köyleri terk ettiğini söyledi. Bu operasyonlarda, köylerdeki 4 bin insandan 500'ünün tahliye edildiği açıklandı.

Cilvegözü'nde bekleyen kamyonlarImage copyrightAFP

'AFAD'a ait yardım konvoyu Suriye'de'

Öte yandan, Reuters haber ajansı Halep'e insani yardım götürmek için yola çıkan AFAD'a ait bir yardım konvoyunun Pazartesi günü Suriye'ye girdiğini bildirdi. 

Türkiye'nin Suriye sınırındaki Hatay'ın Reyhanlı bölgesinde bulunan onlarca insani yardım kamyonu, Cilvegözü Sınır Kapısı'nı geçmek için bekliyordu.

Tahliye edilenlerin, Han el Asal'dan Halep'in hükümetin kontrolündeki bölgelerine ve İdlib kentine götürülmesi bekleniyor.

Halep'te yıkım

BBC