BM harekete geçti

BM Genel Sekreteri Guterres, çatışma bölgelerindeki görevli barış gücü birimlerinde alkol tüketiminin yasaklanması ve birliklerini ilgilendiren cinsel istismar iddialarını soruşturmayan ülkelere yapılan ödemelerin kesilmesini önerdi.

Yayınlanma
Birleşmiş Milletler (BM), çatışma bölgelerinde görevli barış gücü askerlerinin sivillere ve çocuklara cinsel istismarda bulunduğuna yönelik iddiaların araştırılması ve cinsel istismarın önlenmesi için harekete geçti.

BM, cinsel sömürü ve istismarın engellenmesine ilişkin yayımladığı raporunda, geçen yıl BM barış gücü birimlerinde görevli 145 kişinin korumakla görevli olduğu sivillere cinsel istismarda bulunduğuna ve cinsel istismar vakalarında artış yaşandığına dikkati çekti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM'nin tecavüz, cinsel şiddet ve istismar gibi "aşağılık" suçlarla hiçbir şekilde anılmaması gerektiğini vurgulayarak, bunların engellenmesi için mağdur odaklı yeni bir yaklaşım benimseneceğini söyledi.

Guterres, çatışma bölgelerindeki sivilleri ve çocukları korumakla görevli barış gücü birimlerinde alkol tüketiminin yasaklanması ve birliklerini ilgilendiren cinsel istismar iddialarını soruşturmayan ülkelere yapılan ödemelerin kesilmesini önerdi ve bu önerinin BM Genel Kurulu tarafından desteklenmesini istedi.

Antonio Guterres, "BM bayrağı altında cinsel sömürü ve istismarda bulunan hiçkimseye müsamaha göstermeyeceğiz ve bu suçların örtbas edilmesine asla izin vermeyeceğiz." dedi.

Rapora göre, en fazla cinsel istismar iddialarının olduğu BM barışgücü birimleri ise Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki BM misyonu MINUSCA, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki MONUSCO, Haiti'deki MINUSTAH ve Güney Sudan'daki UNMISS. 

Yorumlar