İngiltere Dışişleri Bakanı Bo­ris Johnson, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nin gümrük tarifesi kural­larını terk etmesi gerektiğini söy­ledi.

Bloomberg News’in haberine göre Johnson, İngiltere’nin kendi gümrük tarifelerini belirlemesini ve kendi ticaret politikasını yürütme­sini istediğini belirtirken, Başbakan Theresa May’in bunları yapmaması halinde kabineden ayrılıp ayrılma­yacağı sorularına yanıt vermedi. AB ile gümrüklerin gelecekteki du­rumu konusunda nasıl bir anlaşma yapılacağı ko­nusunda kabine içinde yaşanan çe­kişme Başbakan May’in otoritesini sarsıyor.

Başbakan May geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada İngiltere’nin gümrük birliğinden ayrılacağını ifade etmişti. Ancak konuya ya­kın kaynaklara İngiltere, AB’nin dışarıya gümrük tarifelerini Bre­xit geçiş döneminin sona ereceği Aralık 2020 sonrasında da devam ettirmeyi öngören bir planı değer­lendiriyor.

İngiltere Maliye Bakanı Phi­lip Hammond ise, işverenlerin İngiltere’nin AB ile gümrük birliği içinde kalınması yönündeki çağrı­larını reddetmişti. Hammond, AB ile ticaretin pürüzsüz şekilde de­vam etmesi için gümrük birliğine ihtiyaç olmadığını söylemişti. Hammmond, “Hükümet alterna­tif seçenekler üzerinde çalışmaya devam ediyor” diye konuşmuştu.