İngiltere'de, koronavirüs kısıtlamaları sürerken Başbakanlık'ta organize edilen partilere ilişkin resmi soruşturma tamamlandı.

Soruşturmada, Başbakan Boris Johnson ve personelinin, kısıtlamaları ihlal edip etmedikleri incelendi. Bugün Avam Kamarası'nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Johnson ise istifa etmeyeceğini söyledi. Johnson, "Hükümetimin pandemi yönetiminde aldığı kritik kararların hepsi doğruydu" dedi.

Soruşturmayı yürüten kıdemli müsteşar Sue Gray'in raporunu önümüzdeki saatlerde Başbakanlık'a iletmesi bekleniyor. Rapor bugün kamuoyuna da açıklanabilir.

Boris Johnson, bugün Avam Kamarası'nda olağan haftalık toplantıda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Keir Starmer, Parlamento'ya yanlış bilgi verenlerin istifa etmesi gerektiği kuralının Başbakan'ın kendisi için de geçerli olup olmadığını sordu. Johsnon, "Tabii ki" diye cevap verdi ancak sürmekte olan bir soruşturmayla ilgili yorum yapamayacağını söyledi.

Starmer, Johnson'ın, Başbakanlık'ta parti düzenlendiğini inkar ederek parlamentoya yanlış bilgi verdiğini, bu nedenle de istifa etmesi gerektiğini kaydetti.

İstifa etmeyeceğini söyleyen Johnson, hükümetinin pandemi yönetiminde aldığı kritik kararların hepsinin doğru olduğunu söyledi.
Starmer, bunun üzerine Babakanlık'ta parti düzenlenmesi iddialarıyla ilgili Londra Emniyet Müdürlüğü'nün soruşturma açmasının önemini

Boris Johnson'ın kavramadığını belirtti ve Johnson'dan soruşturma raporunun kesintisiz bir şekilde kamuoyuna açıklanmasını talep etti.

Johnson ise sorulara yanıt vermek yerine, pandemi sürecinde hükümetin başarılı uygulamalarından söz etti ve İngiltere'nin Ukrayna krizinde Rusya'nın müdahalesi halinde Vladimir Putin'e yaptırım uygulanması konusunda Batılı güçleri birleştirici bir rol oynadığını vurguladı.

Londra Emniyet Müdürlüğü de dün, koronavirüs kısıtlamaları sürerken Başbakanlık'ta partiler düzenlenerek suç işlenip işlenmediğine yönelik soruşturma başlatmıştı.

Soruşturma, Başbakan Johnson üzerindeki istifa baskısını daha da artırmıştı. Muhalefet partilerinin yanı sıra Johnson'ın kendi partisinden bazı milletvekilleri de istifasını talep ediyor. (BBC TÜRKÇE)