Birleşik Krallık hükümeti, ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasıyla (Brexit) ilgili anlaşmanın son halinin Brüksel'de imzalanmadan önce, 2018 sonu ya da 2019 başı gibi Britanyalı parlamenterlerin onayına sunulabileceğini bildirdi.

İngiltere'nin Brexit Bakanı David Davis, Birleşik Krallık parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasında milletvekillerini, hükümetin Brexit sürecine dair yürüttüğü çalışmalarla ilgili bilgilendirdi.

Ülkesinin Brüksel ile geleceğini mümkün olan en kısa sürede bir anlaşmaya bağlamak istediklerini vurgulayan Davis, "Oylanacak bir anlaşma olana kadar oylama yapılamaz. Anlaşmaya varmak için çalışıyoruz. Mart 2019'da AB'den çıkmadan önce nihai bir anlaşmaya varmak için çalışıyoruz. Açıkçası, bu aşamada kesin olarak ne zaman anlaşma sağlanacağını söyleyemeyiz." dedi.

AB Başmüzakerecisi Michel Barnier'in taslak anlaşmaya Ekim 2018'de varmayı hedeflediğini belirten Davis, "Bu aynı zamanda bizim de hedefimiz. Dolayısıyla Avrupa Parlamentosu nihai anlaşma üzerinde oy kullanmadan ve biz AB'den ayrılmadan önce Birleşik Krallık parlamentosunda bu anlaşma üzerinde bir oylama yapılmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Bakan Davis, "Eğer takvim Barnier'in beklediğine uygun ilerlerse, ki bu Ekim 2018, o zaman Avrupa Parlamentosu da aralık ya da ocakta muhtemelen oylamaya gidecektir. Biz bu oylamadan önce nihai anlaşmayı parlamento gündemine getireceğiz. Bundan hiçbir şüpheniz olmasın." ifadelerini kullandı.

Nisan ayında resmen başlayan Brexit sürecinin iki yıl devam etmesi ve ülkenin Mart 2019'da AB'den ayrılması öngörülüyor.