Londra’nın kuzeyinde Edmonton’daki Tam Sofra Restaurant’ta düzenlenen kahvaltılı toplantıda konuşan UETD- İngiltere Başkanı Erdal Yetimova, toplum sorunlarıyla ilgili her ay düzenlenen buluşmada bu defa iki konuğun davetli olduğunu belirtti.

Türkiye’nin Londra Ticaret Başmüşaviri Süleyman Beşli’nin, girişimciler için devletin sağladığı destekler ile iki ülke ticari ilişkileri konusunda bilgilendireceğini hatırlatan Yetimova, Avukat Yusuf Kılınç’ın da Ankara Anlaşması’nda yapılan son düzenlemeler konusunda bilgi vereceğini döyledi. Davetliler arasında MÜSİAD İngiltere Başkanı Nuri Bulgurcu da yer aldı.

YENİ ANLAŞMA GÜNDEMDE

Ticaret Başmüşaviri Beşli konuşmasının başında, Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ilişkiler derin tarihi bağlara dayandığını ve bugün de ikili ilişkilerimiz hemen hemen her alanda gelişme trendi gösterdiğini hatırlattı. İngiltere’nin her zaman Türkiye’nin en önemli ticari ortaklarından biri olduğunu dile getiren Beşli; “Küresel ticarette önemli daralmaların yaşandığı 2016 yılında İngiltere ile ticaret hacmimiz bir önceki yıla göre yüzde 5.2 oranında artış göstermiştir. Bu durum ticari ilişkilerimizin derinliğinin bir kanıtı olarak değerlendirilmelidir. İngiltere Almanya’dan sonra ihracatımızda 2’inci sırada yer almaktadır. Bu gelişmede sizlerin de önemli bir katkınız olduğunu ifade etmek gerekmektedir.

Birleşik Krallık ile ikili ticaretimiz 2017 yılında toplam 16.1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ülkemizin Birleşik Krallık’a ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 17.78 azalarak toplam 9 milyar 608 milyon dolar olmuştur” dedi. İki ülke ticari ilişkilerinin Brexit sonrası yeni bir sürece gireceğinine de dikkat çeken Beşli, Brexit çerçevesinde ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesi açısından olumsuz bir etkisi olmaması için duruma göre Brexit süreci sonrasında İngiltere ile kapsamlı bir ‘Serbest Ticaret Anlaşması’ imzalanması ile yeni bir sürece girileceğini kaydetti.

‘ELDE EDİLEN KAZANIMLAR KALDIRILDI’

Toplantıda konuşan Avukat Yusuf Kılınç, Türk vatandaşlarının İngiltere’de iş kurmalarına imkan sağlayan Ankara Anlaşması’nda yakın dönemde yapılan düzenleme süreci ile ilgili katılımcılara bilgi verdi.

İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın, ‘Hacer Aydoğdu’ davasını gerekçe göstererek 16 Mart tarihinden itibaren Ankara Anlaşması ile ülkede kalanlara süresiz oturum izni (Indefinite) başvurusunu durdurduğunu hatırlatan Kılınç, davayı kendi firmasının sürdürdüğünü kaydetti.

Mevcut durumun Ankara Anlaşması ile İngiltere’de iş kuran Türk vatandaşlarının bugüne kadar elde ettiği kazanımları ortadan kaldırdığı için çok olumsuz gelişme olduğunun altını çizen Kılınç, yeni sürecin Brexit sonrası İngiltere ile Türkiye arasında yapılacak muhtemel anlaşmalarla yeni bir safhaya girmesinin beklendiğini sözlerine ekledi. Yapılan konuşmaların ardından ise konuşmacılar, kendilerine katılımcılar tarafından yöneltilen soruları yanıtladılar.