ABD’li iş adamı George Soros’un, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasını (Brexit) engellemeye dönük “gizli bir planın” arkasında olduğu iddia edildi.

Daily Telegraph gazetesinin ha­berine göre Soros, İngiltere’de bu ay Brexit’e karşı büyük bir reklam kam­panyası başlatmaya hazırlanan bir gruba destek sağlıyor.

Açık Toplum Vakfının da kurucusu olan Soros’un “İngiltere için en iyisi” adlı kampanyanın arkasındaki 3 isim­den biri olduğu öne sürüldü.Soros’un destek verdiği kampanyanın amacı­nın, Brexit müzakereleri sonucunda varılacak anlaşmanın parlamentodaki oylamasında “hayır” çıkmasını sağla­yarak, ülkenin AB üyeliğini ikinci kez referanduma götürmek olduğu belir­tiliyor.

Gazetenin “gizli” diye nitelendirdiği kampanya kapsamında, iktidardaki Muhafazakar Partinin bağışçılarının ve milletvekillerinin etkilenmesine yö­nelik çalışmalar yapılacağı ve Başba­kan Theresa May’in de zayıflatılacağı ileri sürülüyor. Gazetenin, grubun top­lantılarından birinde hazırlandığı öne sürülen strateji belgesine dayandır­dığı habere göre, kampanyada “Brexit olmuş bitmiş bir iş değil. Brexit’i dur­durmak için geç kalınmış değil.” me­sajları üzerinde durulacak.Gençleri de hedef alacak kampanya kapsamında büyük mitingler ve konserler de plan­landığı iddia edildi.Soros’un, kampan­yaya destek sağlamak için geçtiğimiz günlerde Londra’nın Chelsea semtin­deki evinde bazı isimleri yemekte bir araya getirdiği öne sürüldü.

Öte yandan Macar asıllı iş adamı Macaristan’da hedef haline gelmiş du­rumda. Sığınmacı krizindeki sert tutu­muyla bilinen Macaristan hükümeti, finanse ettiği sivil toplum kuruluşları­nın aracılığıyla yıllık 1 milyon sığınma­cıyı Avrupa’ya taşımayı hedeflediğini iddia ettiği iş adamına karşı “Soros’u durdur” mesajı veren kampanyalar düzenliyor.

Birçok ülkenin iç siyasetine müda­hale etmek ve iç karışıklıkların finan­sörü olmakla suçlanan Soros, Soğuk Savaş döneminde Doğu Bloku’nun çözülmesinde oynadığı rolle biliniyor.

Soros, geçen yıl 24,6 milyar do­lar olan servetinin 18 milyar dola­rını, Doğu Avrupa’daki yönetim deği­şiklikleri ve iç karışıklara finansman sağlamaya aracı olduğu ileri sürülen Açık Toplum Vakfına bağışlamıştı. İn­giltere, önceki yıl haziran ayında ya­pılan referandumla yüzde 48’e karşı yüzde 52 oyla AB’den ayrılma kararı almış, geçen yıl 29 Mart’ta da Lizbon Anlaşması’nın 50. maddesini işleterek 2 yıl sürecek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı.