Britanya Alevi Federasyonu (BAF), İngiltere Alevi Kültür Merkezi- Cemevi (İAKM- Cemevi) ve Enfield Alevi Kültür Merkezi’nin (EAKM) önderliğinde diğer cemevlerinin katkılarıyla 29 Mayıs- 5 Haziran arasında gerçekleşecek olan 11. Britanya Alevi Festivali tanıtım resepsiyonu ile başladı.

Bu yıl "Adalet ve Barış" temalı gerçekleşecek olan Festival kapsamında Alevi kültürünü anlatan sergi ve paneller düzenlenecek ve sanatçıların da sahne aldığı park şenlikleri yapılacak..

İAKM-Cemevi’nde düzenlenen festival açılış resepsiyonuna yerel yöneticiler, basın ve kalabalık toplum üyelerinden oluşan yoğun bir katılım oldu.

Resepsiyonda Gani Pekşen’ın “Antalya’daki Tahtacı Aleviler’in yaşantısının yansıtıldığı fotoğrafları da sergilendi. Programın sunuculuğunu İAKM- Cemevi görevlisi Sibel Özçelik üstlendi.

ÇERAĞ UYANDIRILDI

Resepsiyon, Alevilik kültüründeki “çerağ uyandırılması”yla başladı. Çerağ uyandırılmasını Ana Yadigar Arslan, Dedeler Mehmet Yüksel, Mehmet Turhan, Haydar Buğa ve Piri Er gerçekleştirdi.

Dedelerin kısa konuşmasından sonra BAF ve Cemevleri yöneticileri Müslüm Dalkılıç, Dilek İncedal, Filiz Koç, İbrahim Has, Hasan Gül ve Maksut Demir, Alevi inancının yaşatılması için Alevi kurumları ve bu Festivalin önemine değindiler.

Konuşmacılar arasında Enfield Milletvekili Feryal Clark ve BAF geçen dönem başkanı İsrafil Erbil ve Enfield Belediye Başkanı Yardımcısı Suna Hurman’da yer aldı.

Haringey Belediye Lideri Peray Ahmet de kısa konuşmasında İşçi Partisi’nin son yerel seçimlerdeki Londra genelinde olduğu gibi Haringey’de de oy oranını artırdığını vurgulayarak, İşçi Partisi’ni destekleyen Alevilere teşekkür etti.

Resepsiyonda 40 kişilik İAKM- Cemevi Halk Türküleri Korosu, sevilen türkülerden bir demet seslendirdi. 14 yaşındaki Beren Yapıcı, piyano ile klasik müziğin ölümsüz eserlerinden örnekler sundu. Ünlü müzik hocası Sedat Sarıcı, klasik gitarla çağdaş Anadolu temalarını yorumladı.

ZENGİN FESTİVAL PROGRAMI

30 Mayıs Pazartesi günü “Alevilerin Sesi ve Medya” paneli ile dedelerin katıldığı “Alevilikte barış ve adalet” muhabbeti, 31 Mayıs salı günü de “Barış ve Adalet” paneli gerçekleşecek.

31 Mayıs salı günü de “Siyaset” paneli yapılacak, Ali Has’ın yazıp Nesimi Kaygusuz’un yönettiği “Ben Kolay Ölmem” tiyatro oyunu izlenecek.

1 Haziran’da “Alevi Örgütlenmesi” paneli, 2 Haziran’da çocuklar için tiyatro ve akşamında da cem bağlanacak.

Bu etkinliklerin hepsi İAKM-Cemevi’nde gerçekleşirken, 2-3-4 Haziran günlerinde BAF yerleşkesinde yapılacak açık hava etkinliğinde otantik yiyecek ve kitap tezgahları yer alacak. Ayrıca konuşmaların yanı sıra “Manuş Baba, Umuda Haykırış, Metin Karataş, Ayfer Düzdaş, Suna Alan, Gani Pekşen, Nefes ve Umut Özkan sahne alacak. (EUROVİZYON)