KKTC'deki ilk tören Atatürk Anıtı önünde düzenlendi. Törene, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bakanlar, askeri ve sivil yetkililer ve temsilciler katıldı. 

Törende, anıta çelenklerin konulmasının ardından saygı duruşundu bulunuldu ve İstiklal Marşı'nın ardından bayraklar, yarıya indirildi. 

Daha sonra Meclis Başkanı Siber, anıt özel defterine şunları yazdı: 

“Aziz Atatürk; özgürlük mücadeleniz, gerçekleştirdiğini devrimler, sömürgeciliğe karşı verdiğiniz savaş, dünya barışına, uluslar arası anlayışa ve insan haklarına verdiğiniz değer, tüm dünya uluslarına örnek olmuş, sizi ölümsüz kılmıştır. Arzumuz dünyadaki savaşların, göçlerin, şiddetin sona ermesi, tüm uyuşmazlıklara barışçıl çözüm bulunabilmesidir. Ülkemizde de yarım asırdır devam eden Kıbrıs sorunun iki halk tarafından kabul gören, karşılıklı haklara saygılı, yaşayabilir adil bir çözüme ulaşması en büyük dileğimizdir. Ebediyete intikalinizin 78. yılında aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliriz." 

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da anıt özel defterine yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ilke ve devrimleriniz sadece Türk milletine ve yavru vatanda yaşayan soydaşlarımıza değil, ezilen bütün uluslara yol göstermiş, pek çok devlet adamına ilham kaynağı olmuştur. Emanetiniz olan Türkiye Cumhuriyeti’ni, sahip olduğumuz birlik ve beraberlik ruhuyla çağdaş medeniyet seviyesine taşıyarak, sonsuza dek yaşatmaya kararlıyız. Eşsiz bir devlet adamı, Türk ve dünya tarihinin ölümsüzleşmiş en önemli liderlerinden biri olarak sizi, ebediyete intikalinizin 78. yılında büyük bir saygı, rahmet ve şükranla anıyoruz." 

KKTC'de, Atatürk'ün ebediyete intikalinin 78. yılı Girne, İskele, Gazimağusa ve Güzelyurt'ta düzenlenen törenlerle anıldı.

- İngiltere

Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği'nde yapılan ve yerel saatle 09.05'te başlayan törene, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, KKTC Londra Temsilcisi Zehra Başaran ve büyükelçilik çalışanları katıldı. 

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşma yapan Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği Müsteşarı Orçun Başaran, toplumlar ve milletlerin, tarihlerine yön veren, geleceklerine ışık tutan liderlerini, önderlerini hiçbir zaman unutmadıklarını belirterek, Türk milletinin de Atatürk'ü kalbinde ve zihninde yaşattığını ve hiçbir zaman unutmadığını söyledi. 

Atatürk'ün inkılapları sayesinde Türk toplumunun giderek çağdaş toplumun bir parçası olduğunu dile getiren Başaran, "Medeni haklar sayesinde de, vatandaşlık bilincini ve özgüvenini kazanıyor. Bu çok büyük bir kazanımdır. Bu kazanım sayesinde de 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşadığımız darbe girişiminde, Türk milleti işte bu vatandaşlık bilinci ve özgüveniyle, devletine, seçilmiş hükümetine, cumhuriyetine ve demokrasisine sahip çıkmıştır." diye konuştu. 

- Kazakistan

Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Nevzat Uyanık, elçilik binasında Büyük Önder için düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Atatürk'ün 1919 yılında yaktığı bağımsızlık ve istiklal meşalesinin, 1923'te cumhuriyetin ilanıyla taçlandığını anımsatarak, "Onun kurduğu sağlam temeller üzerinde genç Türkiye Cumhuriyeti çağdaşlık ve ilerleme yolunda." dedi.

Büyükelçi Uyanık sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümüne ve ötesine bugün onun gösterdiği yolda ve kurduğu sağlam ilkeler yolunda emin adımlarla ilerlerken, milletimiz milli mücadele döneminde gösterdiği kararlığı birliği, mücadele azmini, dahili ve harici ihanet içinde olanlara da dün olduğu gibi bugün de göstermekte.15 Temmuz'da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen hain terör kalkışmasına karşı milletimizin gösterdiği çelik irade, Atatürk'ün kurduğu temellerin ne kadar sağlam olduğunu, milletimizin canı ve kanı pahasına cumhuriyetimizi, devletimizin varlığını, ülkemizin bütünlüğünü koruma azminde olduğunu bütün dünyaya, dost ve düşmana bir kere daha göstermiştir."

- Yunanistan

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk için Selanik'teki Atatürk Evi'nde anma töreni düzenlendi. 

Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan'ın evsahipliğindeki törene, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen yaklaşık bin öğrenci ve vatandaş katıldı.

Başkonsolos Okan, törende yaptığı konuşmada "Atatürk'ü ziyaret etmenin hakikati, onun doğduğu evi ya da Anıtkabir'i ziyaret etmek değildi. Atatürk'ü ziyaret etmek onu görmek demek, sevgili Atamızı gönlümüze alıp, o harika insanı gönül dünyamızda, düşünce alemimizde yaşatıp, her an, her nefeste ve her yerde onu tefekkür etmektir." ifadelerini kullandı. 

Okan'ın konuşmasının ardından tören, öğrencilerin okudukları şiirler ve söyledikleri marşlarla devam etti. Gün boyunca ziyarete açık olacak Atatürk Evi'ni yaklaşık 5 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. 

- Gürcistan

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçiliği'nde düzenlenen törene Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, büyükelçilik çalışanları,TİKA Koordinatörü Hüseyin Şanlı, Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Zekeriya Gültekin, Gürcü ve Türk İşadamları Derneği GÜRTİAD'ın Başkanı Kenan Yıldırım, Gürcistan'da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin temsilcileri katıldı. 

Gümrükçü, törende yaptığı konuşmada, "Terör eylemleri olsun, Türkiye'nin etrafındaki çatışmalar olsun, 15 Temmuz'daki hain darbe girişimi olsun,Türkiye zor bir yıldan geçti. Atatürk'ü anma töreni, bu yıl daha farklı bir anlam taşıyor." ifadelerini kullandı. Türk'ü Türk yapan değerleri bir kez daha anladıklarını belirten Gümrükçü, tüm bu değerlerin arkasında Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün olduğunu vurguladı.

- Bulgaristan

Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği'nde düzenlenen törene Büyükelçi Süleyman Gökçe'nin yanı sıra elçilik çalışanları katıldı. 

Gökçe, törende yaptığı konuşmada Atatürk'ün saygı, özlem ve rahmetle anıldığını belirterek, "Son dönemde yaşadığımız büyük zorluklara ve çetin sınamalara, ülkemizin temellerini hedef alan emsali görülmemiş kanlı bir darbe girişimine, karşılaştığımız tüm tehditlere rağmen Türkiye Cumhuriyeti gelişimini ve çağdaşlaşmasını güçlenerek sürdürecektir." ifadelerini kullandı. 

Büyükelçi Gökçe, başkent Sofya’da bir dönem için askeri ataşe olarak görev yapan Atatürk’ün Bulgaristan-Türkiye ilişkilerine verdiği önemine işaret etti. 

Atatürk’ün "Türkiye, Bulgaristan'ın geçmişte olduğu gibi, bugün ve gelecekte de en güvenilir bir dostu olacaktır." sözlerini anımsatan Gökçe, “Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti, bölgesindeki dostlarına güven vermeye devam edecektir. Bugün, Türkiye Cumhuriyeti’ne her yönüyle sahip çıkma kararlılığımızı yineliyor ve manevi hatırası önünde tazimle eğilirken, Atatürk'ü bir kez daha saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz." ifadelerini de kullandı. 

- Kırgızistan 

Atatürk, vefatının 78. yılında Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te anıldı. 

Atatürk heykelinin yer aldığı parkta düzenlenen törene,Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği müşavirleri ve çalışanları, KKTC Bişkek Temsilcisi Tayseer Al-Sahanableh, TİKA Bişkek Program Koordinatörlüğü, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi yetkilileri ile Türk devlet okulu öğrencileri ve vatandaşlar katıldı. 

Törende konuşan Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle, şükranla ve minnetle anıyorum. Atatürk, tartışmasız bir asker deha, bir devlet adamı, bir devrimci ve dünya tarafından kabul edilen evrensel bir liderdir.” diye konuştu.

“Mustafa Kemal’i düşünüyorum” adlı şiirin okunduğu törende, öğrenciler Türk bayraklarının yanı sıra üzerinde “1881-1938", "Dünyanın her yerindesin Atam", "Dokuz sıfır beş-öyle ise zaman dursun” yazılı afişler taşıdı.

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi’nde 78. Yılında “Mustafa Kemal Atatürk” konulu panel düzenlendi. 

KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı, törende yaptığı konuşmada ”Milli mücadeleyi başlatan, vatanını ve milletini başkaların kaderine terk etmeyen ve güçlü temelleriyle Cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal Atatürk’tür. Bişkek’te bugün geleceğe ait ümitler içerisinde bu sözleri söyleyebiliyorsak, burada Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük payı vardır. Hatta, Manas Üniversitesi onun vasiyetinin bir parçasıdır ve bir mirasıdır.” ifadelerini kullandı. 

- Kosova

Kosova'nın başkenti Priştine'deki Yunus Emre Enstitüsünde, Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç'ın himayesinde düzenlenen anma programına da ülkedeki Türk kurumlarının temsilcilerinin yanı sıra Kosova Meclis Başkan Yardımcısı Fikrim Damka, Mamuşa Belediye Başkanı Arif Bütüç, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Müferra Şinik de katıldı. 

Büyükelçi Kılıç konuşmasında, Atatürk'ün hem Türkiye, hem de dünya tarihi için önemli bir lider olduğunu belirterek, Atatürk'ün bugünlere, sağlam temeller üzerinde yükselen ve gücü artan bir ülke bıraktığını ifade etti. 

Atatürk'ün düşüncelerinin, başarılarının, eserlerinin, ilke ve devrimlerinin yaşadığı çağı aşarak her dönemde önemini ve güncelliğini koruduğuna işaret eden Kılıç, "Bugün bölgemizde yaşanan güvenlik ve siyasi krizlere rağmen, bölgesinde ve dünyada ülkemiz bir istikrar sembolü olarak kalmayı başarmışsa eğer, bunu Atamızın ileri görüşlülüğüne ve temelleri sağlam atılmış Cumhuriyetimize borçluyuz." ifadelerini kullandı. 

Program, Kosova'nın Sesi Türk Müziği Kadınlar Korosu konseri ve Elena Cika İlköğretim Okulu öğrencilerinin şiir dinletisi ile sona erdi. 

Büyük Önder Atatürk için Türkiye'nin Nijerya, Bosna-Hersek, Kosova, Makedonya, Arnavutluk ve Rusya'daki temsilciliklerinde de etkinlikler düzenlendi. 

AA